Johan Falk – Kodnamn: Lisa

”– Nä, men va fan! Är vi redan på film nr 12 i den spännande filmserien om Johan Falk och Frank Wagner?” Jag ska erkänna att jag har sett de flesta svenska deckarfilmserierna som produceras på löpande band med titlar som Beck, Wallander, Irene Huss och då givetvis också Johan Falk. Inte för att jag själv är så intresserad utan mest för grupptrycket skull då resten av familjen ska se dessa filmer så fort de kommer ut. Faktum är att det egentligen bara är Mikael Persbrandt i Beck-filmerna som är sevärd. Dock har Johan Falk-filmerna seglat upp som favoriter, mycket för Joel Kinnamans insats som Frank Wagner och rätt välgjorde actionscener.  Speciellt när man jämför med bottennapp som Irene Huss.

johan4

Det som egentligen har blivit mest känt och utstickande med dessa filmer är att Jacob Eklunds karaktär Johan Falk i tid och otid säger olika varianter på fan. Om jag minns det rätt dyker det upp i slutet på denna film efter en skottlossning. Eklund gör en bra insats som Johan Falk i denna film och i filmserien. Men faktum är att Falkkaraktären är rätt tråkig i sig, vilket blir rätt uppenbart när poliskollegerna spelad av Mikael Tornving och Meliz Karlge nästan stjäl showen i hela filmserien. Tyvärr är inte Karlge med så mycket i denna film. Bland skurkarna är det då givetvis tidigare nämnda Kinnaman samt Jens Hultén som snor uppmärksamheten. Det blir på något sätt lite fel när skurkarna är mer intressanta än huvudkaraktären.  Men å andra sidan sätt är det ju inte första filmen som det blir så. Man kan dra paralleller till den först Batman-filmen där Jack Nicholson som Jokern skåpar ut Michael Keatons version av Batman.

johan5

Kodnamn: Lisa är den sista filmen (?) som tar upp om just karaktären Wagner, även om det kommer flera Falk-filmer vartefter. Denna film kopplas ihop med den första Falk-filmen Johan Falk: GSI – gruppen för särskilda insatser där det förflutna kommer tillbaka för att göra upp obetalda räkningar både för polisen som för Wagner. Det är inte ett måste att ha sett alla de första filmerna, men det blir ju mer intressant om man har följt alla karaktärer från början. Har man sett de förra filmerna så vet man precis vad som väntar, men här är spänningen på topp från början till slut. Regissören Charlotte Brändström gör ett riktigt bra jobb med både skådisarnas insatser som med de välgjorda actionscenerna. Precis som i andra filmer finns det säkerligen fel och brister samt haltande logik om man tittar noga, men det höga tempot i 90 minuter gör att man inte hinner reflektera över dessa saker.

johan1

Med en bra och intressant storyline som känns relevant om dagens poliser och kriminella ser jag fram emot de nya filmerna med en stor förväntan. Det märkts att produktionsteamet vågar titta på de mera amerikanska förlagorna hur man gör snutaction. Både storymässigt, där den röda linjen mellan gott och ont kommer väldigt nära varandra och hur man ska göra intressanta actionscener. Istället för att det hela tiden ska vara någon form att så kallad diskbänksrealismen med Wallander i spetsen. Jag antar slutligen med tanke på hur polisledningen framställs i filmen som att den inte kommer att visas på personalfesten för att stärka kårmoralen.

 

About Mathias Linder

Är 35-årig filmfantast. Växte upp på åttiotalet med Arnold Schwarzenegger och James Bond. Gillar Charles Bronson och Sergio Leone. Ogillar uttrycket "kvalitetsfilm". Anser att George Lazenby är underskattad som James Bond. Älskar tv-spel, speciellt förtjust Resident Evil-serien. Tycker att HBO gör rätt överskattade tv-serier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.