Johan Falk 9 – Alla råns moder

Den pensionerade ingenjören Arthur Jönsson får oväntat besök. Två män klampar rakt in i lägenheten och de vill inte ha kaffe. Målinriktat letar de igenom bostaden och till slut hittar de vad de letar efter,  några ritningar. Från balkongen kastar de ut Arthur som faller mot döden.

Männen som tvingat till sig ritningarna av Arthur är före detta svenska militärer. De utför ett rån mot en värdetransportbil i västra Frölunda i Göteborg. Ritningarna har använts för att lura de elektroniska skyddssystem som värdetransportfirman använder. Johan Falk (Jakob Eklund) anar att rånet bara är en övning för en större kupp. Han övertygar sina kollegor på GSI att något är i görningen och de får en olustig känsla när ledtrådarna leder till riksbanken. Är militärgänget verkligen så galna att det tänker slå till mot riksbanken?

Parallellt med spaningen mot militärgruppen har GSI:s andreman, Sophie Nordh (Meliz Karlge) försökt få en hållhake på gangsterledaren Seth Rydell (Jens Hultén). Seth har precis kommit ut från kåken och är den som levererar automatvapen samt fordon till militärligan. Sophie är osäker ifall Seth kommer att samarbeta för att infiltrera ligan eller om han kommer blåsa snuten?

Johan Falk – Alla råns moder är den tredje av sex nya filmer om polisens specialstyrka GSI. Serien är inspirerad av verkliga händelser, brottsfall, infiltratörer och poliser. Alla råns moder, trots världens fånigaste titel, lyfter sig något jämfört med föregångaren De 107 patrioterna. Manuset är tightare även om det lider av en viss övertydlighet. Helikoptrar och automatvapen försäkrar att det är en actionfilm. Styrkan ligger dock inte i actionsekvenserna utan i scenerna med Jens Hultén som gangsterbossen Seth Rydell. Han äger varenda scen med pondus och närvaro. Jakob Eklund tar inte lika mycket plats i filmen utan det finns utrymme till birollerna som mår bra av att fläskas ut.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. All råns moder är den enda av Falks nya omgång som håller måttet och då är inte Kinnaman med. Han som hållit takten i tidigare filmer behövs inte då man lyckas hitta en vettig story.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.