Johan Falk 8 – De 107 patrioterna

Det är en vacker dag i Slottsskogen, Göteborgs idylliska stadspark, när plötsligt det otänkbara inträffar – skottlossning mitt bland alla människor. Två gangstergäng skjuter vilt mot varandra och en stor polisinsats drar igång.

Konflikten växer snabbt till att involvera flera gäng från Göteborgs undre värld. Polisgruppen GSI kopplas in för att försöka identifiera ett nytt gäng som visar sig vara både större och bättre beväpnade än alla andra. Den enda ledtråden är en tatuering på en av de dödade gängmedlemmarna.

Den åttonde filmen i ordningen med polisen Johan Falk (Jakob Eklund) handlar om vit makt, gängkrig och hämnd i en salig blandning. Den övergripande berättelsen, för hela serien, med Frank Wagner (Joel Kinnaman) rundas av och nya frön sås för kommande filmer. De 107 patrioterna har ett flertal riktigt bra idéer i berättelsen, men tyvärr släpper man dessa trådar och reducerar filmen till ett antal eldstrider istället.

Jag har inte följt de tidigare filmerna i serien, men det är av liknande anslag som Beck och Wallander men med mer action. Falk-filmerna vill efterlikna sina amerikanska dito med varierande resultat. Störst avtryck gör Jens Hultén som ganstern Seth. En riktigt trovärdig karaktär och en bra rolltolkning. Tyvärr skriver manuset åskådaren på näsan vid ett flertal tillfällen och det behövs verkligen inte. Godkänd svensk actionthriller som kunde varit betydligt bättre om de löpt vidare på de trådar som man valt att hänga löst.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Ett misslyckande, framförallt för att man här så tydligt märker hur storhetsvansinne är svårt att skildra utan att det blir fånigt. Här försöker man skapa en farlig grupp som tar över landet, samtidigt som man vill balansera efter ett svenskt miljöregelverk och där missar man totalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.