Joe

joeutvaldbild

Efter en hel del mindre minnesvärda roller dyker Nicolas Cage äntligen upp i sin mest intressanta roll på länge. I filmen Joe spelar Cage en alkoholist med samma namn som filmens titel. Joe har levt ett långt ifrån hederligt liv men har försökt lämna sin kriminella bana bakom sig. Precis när Joe beslutat sig för att ta en ung kille under sina vingar börjar hans gamla liv hinna ikapp honom och han ställs inför en hel del tuffa val.

I regissörsstolen för denna film sitter David Gordon Green som tidigare har regisserat komedier som Pineapple Express och Your Highness. Det var inte denna typen av titlar jag förväntade mig att hitta när jag kikade på regissörens CV eftersom Joe är så långt ifrån dessa två titlar du kan komma filmmässigt. I Joe får du träffa en hel del karaktärer och ingen av dem befinner sig i en särskilt trevlig tillvaro. David Gordon Green visar att han vill satsa på sina karaktärer eftersom han har valt att låta filmens historia utspela sig i enkla miljöer där skådespelarna får utrymme att glänsa. Berättarmässigt vågar regissören ge oss ett avbräck från klassisk Hollywood-berättarteknik och istället får vi se vad som känns som en återspegling eller en krönika över några dagar i karaktärernas liv. Dagar som leder upp till en händelse som kommer att förändra en persons liv för evigt.

joe3

Filmen är baserad på novellen Joe skriven av författaren Larry Brown och manuset är skrivet av Gary Hawkins. Hawkins är relativt färsk som manusförfattare men har lyckats skapa en dialog och berättelse med ett bra flyt tillsammans med filmens regissör. Filmskaparna drar sig inte för att visa de hemskheter som förekommer ibland kriminella, missbrukare och de som drabbas av dem. Filmen är en studie ibland de mörkaste sidorna hos människor, egoism, våld och respektlöshet mot naturen för att nämna några. Med detta sagt så förstår du nog att detta är en film som inte bör ses som någon lättsmält vardagsunderhållning och inte heller av personer under femton år.

Nicolas Cage får sällskap av barnskådespelaren Tye Sheridan som spelar tonåringen Gary. En tonåring som lever i misär tillsammans med två missbrukare till föräldrar och en syster som har slutat att prata. En dag när Gary är ute i skogen och vandrar stöter han på Joe Ransom, en före detta kriminell som arbetar med att döda smala obrukbara träd i skogen för att sedan skapa utrymme för nya starka träd. Genom envishet och självsäkerhet lyckas Gary tjata sig till ett jobb hos Joe och paret bildar snabbt en unik vänskap. Snart upptäcker Joe att allting inte står rätt till hemma hos Gary och bestämmer sig för ta honom under sina vingar för att skydda pojken från sin våldsamma far. Snart visar det sig att Gary har gjort sig ovän med någon som Joe har stött på i sitt tidigare liv och deras nya starka vänskap står inför ett stort hot.

joe2

I rollen som fadern ser vi en uteliggare vid namn Gary Poulter som tyvärr strax efter filmens inspelning avled på någon av alla gator i Austin, Texas. David Gordon Green är känd för att använda sig av lokala talanger i sina filmer och här har valet verkligen lönat sig. Poulter gör en insats i denna otäcka roll som jag sent kommer att glömma. Både Cage och Sheridan gör fantastiska insatser i denna mörka historia som utspelar sig i USAs söder så långt ifrån all rikedom och glamour du kan komma. Nicolas Cage gör en av sina absolut bästa prestationer någonsin och gör en roll som för honom känns alldeles unik.

Om du är ute efter en feelgood-film att mysa ner dig framför så skall du springa åt andra hållet för detta är en feelbad-film om något. Om du däremot vågar se en unik berättelse som berör och gör dig illa till mods så skall du ge Joe en chans. Filmen är rå, intim men vacker. Det enda som sänker betyget något är att berättartekniken, om än unik, emellanåt inte fungerar när filmen stundtals står stilla och trampar på samma ställe. I det stora hela är detta en välgjord film som trots sitt mörker lämnar dig med ett hopp om något bättre för de som befinner sig i filmens svärta.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.