Jiro Dreams of Sushi

Vissa drömmer om filmstjärnor och fjärran länder, andra om skuttande får. 85-årige Jiro Ono drömmer om sushi.

I centrala Tokyo, angränsande Ginza tunnelbanestation, finns det en liten underjordisk Sushirestaurang vid namn Sukiyabashi Jiro. Restaurangen har bara 10 platser, sysselsätter fem anställda, varav fyra är lärlingar, har ett badrum utanför anläggningen och har bara en slags mat på menyn. Ändå har denna till synes anspråkslösa restaurang fått tre stjärnor i Guide Michelin, serverar måltider som betingar ett pris av ¥30 000 (ca. 2000 sek i skrivande stund) och har en månadslång reservationslista.

Den främsta orsaken till Sukiyabashi Jiros framgångar står att finna i dess ägare, Jiro Ono, en 85-årig Itamae (sushikock) vars engagemang och skicklighet att göra sushi inte bara har vunnit honom matkritikernas lovord, utan även gjort honom till föremål för Davids Gelb underbara dokumentär, Jiro Dreams of Sushi.

Jiro Dreams of Sushi är ingen avslöjande eller samhällskritisk dokumentär som belyser världens orättvisor, utan en kärleksfull skildring av en man som ständigt strävar efter att förbättra sitt hantverk. Det visas vackra bilder på sushi av olika slag och bilder från köket som vittnar om matlagning som närmast kan liknas vid ett konsthantverk. Bläckfisk, trådsill, tonfisk och musslor vilar på varsamt formade risbäddar som placeras elegant på rektangulära tallrikar.

Filmens skapare, David Gelb, erbjuder dock mer än bilder av aptitretande mat, färska råvaror och flinka fingrar som vant formar perfekt tillagat ris. Det är till lika stor del en inblick i den japanska kulturen där ära, respekt, hantverk och tradition värderas högt. Att spendera de första tio åren som lärling med att preparera fisk, eller ägna ett halvår åt att lära sig bereda en omelett värdig att serveras restaurangens besökare kan te sig bisarrt, men för att uppnå perfektion måste lärlingarna bereda sig på att engagera både hjärta och själ, hur hårt arbetet än må vara.

Trots att Jiro Dreams of Sushi är en relativt enkelt konstruerad dokumentärfilm som varvar intervjuer med sekvenser från köket eller fiskmarknaden så är den precis lika vacker, intressant och fascinerande som själva restaurangen och den mat som serveras. Gelb har skapat en stilistiskt tilltalande anrättning som, genom en kombination av oklanderligt foto och ljuva tongångar, suger in mig i Jiros värld från första bildrutan. Ändå är det inte estetiken som gör störst intryck på mig. Filmens främsta styrka ligger istället i dess förmåga att framkalla känslor hos mig.

Jag drar på smilbanden när rishandlaren berättar att han bara säljer till de som kan tillreda riset korrekt och fascineras av Jiros till synes aldrig sinande passion för sitt hantverk. Samtidigt får jag lite ont i magen när jag inser hur svårt det kommer att vara för Jiros äldsta son, Yoshikazu, att leva upp till de högt ställda förväntningarna den dag han tar över verksamheten.

Hyser du någon slags intresse för matlagning, yrkesstolthet eller japansk kultur så tycker jag verkligen att Jiro Dreams of Sushi förtjänar åttio minuter av ditt liv. Själv njöt jag av varje minut.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.