Jessica Jones en mörk Marvel-serie

jessicajones1

Netflix-serien Jessica Jones är den andra av fyra planerade TV-serier baserade på Marvelkaraktärer. Jessica Jones precis som den första, Daredevil, är mörkare, blodigare och våldsammare än vad åskådaren är van från Marvels filmer.

Den grafiska serien Alias från 2001, skapad av Brian Michael Bendis tillsammans med tecknaren Michael Gaydos,  är förlagan till Jessica Jones. Händelserna utspelar sig främst i Hells Kitchen New York precis som Daredevil. Jessica Jones (Krysten Ritter) är en före detta superhjälte med övermänsklig styrka, men hon lider av posttraumatisk stress. Hon hanterar detta med svart syn på världen, billig whisky och vass tunga. Hon är minst sagt opolerad kring kanterna, sarkastisk och ett jävla as om det behövs.

jessicajones4

Hon startar privatdetektivbyrån Alias Investigations för att ha råd att betala nästa hyra. Jessica Jones fokuserar mer på att behålla sin lägenhet än att rädda världen, även om hon innerst inne vill göra gott. Hennes uppdrag är oftast att fotografera personer som är otrogna. Jessica gör jobben främst för att försöka hantera sitt mörka förflutna och ta sig genom dagen. Jessica Jones har fantastiskt sex och dricker alltid som om det var den sista flaskan på jorden. Hon är smart, har humor och sparkar arsle när det behövs. Hon tar ingen skit och hon får saker gjorda.

jessicajones2

I början av serien ställs allt på ända för Jessica Jones när hon anar att skurken Killgrave (David Tennant) är tillbaka i stan. Hon var säker på att han var död men fler och fler ledtrådar tyder på det motsatta. Han är välklädd och lagom charmig, men när han öppnar munnen och tilltalar någon är de under hans kontroll. Han bestämmer om de får tala eller om de ska döda någon. Hans övertalningsförmåga biter på alla. Han är tillbaka och hans mål är att återerövra Jessica Jones genom att isolera henne och skada de sista vänner hon har kvar.

jessicajones5

När Jessicas till synes openetrerbara försvar börjar rämna i andra halvan av säsongen ser vi se rakt igenom henne. Det är då berättelsen om Jessica Jones börjar på riktigt. Jessica Jones måste sluta anklaga sig själv för vad Killgrave utsatte henne för. Hon måste erkänna att hon var ett offer, något som inte är lätt för henne att erkänna. Förutom att hantera sina inre demoner måste hon försöka stoppa Killgraves framfart.

jessicajones6

Jessica Jones har en mörk och cynisk världsbild. Folk med makt, oberoende ställning, man eller kvinna, vuxen eller barn, rik eller fattig kommer att missbruka makten. Även superhjältar kommer få glorian på sned tids nog. Och människorna som blir utsatta för maktmissbruket är rädda att åter tappa kontrollen. De lever med rädslan konstant vilket förminskar dem och berövar dem glädje och hopp. Till slut kan de inte räddas.

Serien är tydlig med att det inte finns bara ett sätt att vara hjälte eller superhjälte för den delen. Samtidigt gör den klart att det inte heller bara finns ett sätt att läka eller rehabiliteras. Rättvisa och att ge igen har flera nyanser av grått. Terapi eller våld eller både och löser inte alltid orättvisorna i världen. Rättvisa är sällan enkel eller tillfredsställande. Det är få strimmor av ljus som finns i det mörker som omfamnar de trasiga karaktärerna i Jessica Jones.

jessicajones3

Jessica Jones startar medvetet långsamt för att successivt vrida åt tumskruvarna. Det är ett psykologiskt drama snarare än klassisk superhjälteserie. Den som väntar sig Daredevilvåld söker bättre bland Marvel-filmerna. Krysten Ritter gör en helt fantastisk tolkning av den emotionellt ärrade Jessica Jones och bara det är skäl nog att se serien.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.