Jätten

Filmen som kom att bli James Deans sista, han dog innan inspelningarna ens hunnit bli färdiga och fick dubbas av en annan skådespelare i några scener. Det är nog mest därför som Jätten fått sin status som klassiker, för i övrigt är det inte något märkvärdig film.

Giant film James DeanRike ranchägaren Jordan ”Bick” Benedict (Rock Hudson) lämnar Texas för att köpa en häst och råkar i samma veva gifta med Leslie (Elizabeth Taylor). Efter att de återvänt till hans hemstat för att börja sitt nya liv tillsammans visar det sig snart att Leslie inte riktigt kan förlika sig med den patriarkala, rasistiska och betongkonservativa traditionen hennes nya familj lever efter. Hon blir vän med gårdskarlen Jett Rink (James Dean) som hyser ett starkt förakt mot människor som ärvt sin förmögenhet utan att behöva arbeta för den. Samtidigt som makarna Benedict försöker reda ut sina olikheter medan de bildar familj, hittar Rink olja på sin lilla jordplätt. Nya tider närmare sig, där efterfrågan på bränsle blir allt större och boskapsägare börjar förpassas till det förflutna. Pengar och inflytande gör däremot ingen större skillnad i vilken syn man har på människor med ett annat ursprung.

Rock-Hudson-Jordan-Bick-BenedictDet var den här typen av filmer som så småningom nästan innebar slutet för Hollywood. Episka, melodramatiska och fullproppade med stora skådespelare. Gone with the Wind, Doctor Zhivago eller Cleopatra är andra bra exempel som alla har en groteskt stor budget som gemensam nämnare tillsammans med en lång speltid vilket till slut tröttade ut biopubliken. Jätten är närmare tre och en halv timme lång och spänner över ungefär 25 år under första halvan av 1900-talet. En familjekrönika som även vill säga något om hur USA utvecklades och givetvis även beklaga sig över orättvisor kring hudfärg i det där knasigt konservativa Texas. Det är ganska trevligt sammanfogat och de små tidshoppen har ett bra tempo, men den slår verkligen inte an känslomässigt hos mig. Kritiken mot rasismen känns rätt futtig och jag har ganska svårt att på allvar bry mig om hur det ska gå för någon av karaktärerna. Sedan är allting marinerat i övertydliga stråkar som aldrig tillåter att man tvekar inför hur man ska känna i en scen. I sina sämsta stunder understryker den allt som var dåligt med den här typen av filmer.

giant_3Huvudrollerna fungerar ändå hjälpligt, även om Hudson gränsar till att vara ännu en sådan där träbock som Hollywood var löjligt förtjust i att visa upp i alla tänkbara vinklar. Jag kan inte heller riktigt acceptera att han var några år yngre än mig när Jätten spelades in, då han ser ut att vara runt 50 redan från början. Taylor brukar vara roligare när hon får vara mer bitsk och har inte den mest intressanta rollen att arbeta med, men jag gillar henne ändå. Mest intressant är det ändå att se Dean skådespela, då man märker att han har en helt annan stil än vad som var vanligt i mitten av 50-talet. Även om allt han gör framför kameran kanske inte fungerar, så hade han definitivt något extra och mer lite mer taggighet än de klassiskt skolade skådespelarna. Hans förvandling från ung cowboy till försupen magnat är betydligt mer trovärdig jämfört med Hudson som egentligen bara färgar håret grått. Sedan dyker en fjunig Dennis Hopper (Backtrack, Texas Chain Chainsaw Massacre 2) upp i en tidig roll.

blackDeanTydligen fanns det inte något bättre källmaterial att göra en högupplöst transfer från. Det ser vid ett par tillfällen väldigt mjukt och nästan suddigt ut, utan någon riktig skärpa. I övrigt är det inga fel på vare sig detaljrikedom eller färger, men jag förväntar mig egentligen mer av ett släpp på Blu-ray av en så pass stor titel. Extramaterialet i form av en featurette, en introduktion till filmen som jag valde att inte se och ett kommentarspår med bland annat regissörens George Stevens son, får duga som tröst. Jätten finns att köpa separat eller i en box tillsammans med de övriga två filmer som Dean han göra innan sin tragiska död, Öster om Eden och Ung Rebell. Av någon anledning har jag aldrig kommit mig för att se någon av dem, men ska ni köpa boxen bör ni tycka de är bättre än den här.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.