Jason Bourne

Efter Tony Gilroys vattendelare, The Bourne Legacy, var det många av filmseriens fans som efterfrågade en ny film med Matt Damon. Skådespelaren var själv tveksam till att ställa upp på fler Bourne-filmer efter The Bourne Ultimatum. Denna tveksamhet ledde i sin tur till förhoppningarna växte när Jason Bourne utannonserades. Om både Damon och Greengrass nu vill återvända, då måste väl idéen till nya filmen ändå vara riktigt bra?

Jason-Bourne1

Det har passerat en del år sedan Jason Bourne återfick minnet och försvann. Han lever nu i den undre världen och lever på slagsmål med andra bjässar till män. Precis som i tidigare filmer hinner titelkaraktärens förflutna för eller senare i kapp honom, denna gången är det den före detta agenten Nicky Parsons som söker upp honom (Julia Stiles). I arbetet med att avslöja CIAs hemliga program har hon uppdagat saker om Bournes förflutna som han inte känner till. Detaljer som leder till att Bourne återigen måste återvända till världen som han har lämnat bakom sig. Parsons hackande har dock inte gått CIA obemärkt förbi. CIAs nya IT-expert Heather Lee (Alicia Vikander) har planterat spårningsmjukvara i filerna som Parsons stal. Snart har Bourne både Lee och hela CIA efter sig, en organisation som nu styrs av en direktör (Tommy Lee Jones) med sin alldeles egen agenda. Tillsammans med sin lejda mördare (Vincent Cassel) skall han göra sig av med Jason Bourne för gott.

Jason-Bourne-3

Jason Bourne är på gott och ont precis vad du kan förvänta dig av en Bourne-film. Berättelsen har hottats upp med modern teknik, sociala medier och nya fiender. Men när det väl kommer till kritan är filmen väldigt lik sina föregångare. Om du kommer Jason Bourne nära är du illa ute, om du försöker spåra honom kommer han att slinka dig ur näven och om du skadar någon han bryr sig om, ja då är det ingen idé att du gömmer dig. Tillbaka är också Paul Greengrass skakiga kameraarbete, intima närbilder och snabba klippningar. Filmens tempo är som ett skenande tåg, hastigheten och klippningen ökar i hastighet tills det att spåret tar slut. När spåret tar slut hoppar Jason Bourne på nästa tåg och hastighetsmätare tickar återigen uppåt. Resultatet är fantastiska actionsekvenser som genererar svettiga handflator och hög puls. Berättelsemässigt fyller manuset igen många av de resterande luckor som fanns kvar i den före detta agentens historia. Luckor som kanske inte hade behövts adresseras överhuvudtaget?

CmQRJNEUIAAPigg.jpg-orig

Titelkaraktärens effektiva mördande har lett till att skådespelarensemblen i stort sett är helt ny. Både Matt Damon och Tommy Lee Jones levererar prestationer i klass med de skådespelartalanger de har. Stjärnan som stjäl störst fokus från allt våld är dock Alicia Vikander. Hon visar återigen prov på att hon är en skådespelerska som klarar av att leverera i de flesta rollerna du kan rollsätta henne i. Däremot känns det en aning krystat att alla de nya karaktärerna skall ha en beef med Jason Bourne eller ha ett motiv som involverar att han återigen blir schackpjäs i ett alldeles för stort parti schack. Jason Bourne är resultatet av en idé som på pappret låter alldeles utmärkt, problemet är att idéen enbart låter bra eftersom den redan är filmad flera gånger. Resultatet är en utmärkt actionthriller som varken förvånar eller förnyar. Är du ett fan av filmserien skall du självklart inte missa denna uppföljare, de fantastiska actionsekvenserna är värda biljettpriset i sig. Men även om filmen öppnar upp för ännu en uppföljare tror jag dock att det är dags för herr Bourne att trots allt pensionera sig nu.

Fotnot: Filmen släpps onsdagen 27/7.

Efter Tony Gilroys vattendelare, The Bourne Legacy, var det många av filmseriens fans som efterfrågade en ny film med Matt Damon. Skådespelaren var själv tveksam till att ställa upp på fler Bourne-filmer efter The Bourne Ultimatum. Denna tveksamhet ledde i sin tur till förhoppningarna växte när Jason Bourne utannonserades. Om både Damon och Greengrass nu vill återvända, då måste väl idéen till nya filmen ändå vara riktigt bra? Det har passerat en del år sedan Jason Bourne återfick minnet och försvann. Han lever nu i den undre världen och lever på slagsmål med andra bjässar till män. Precis som i tidigare filmer hinner titelkaraktärens förflutna…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.