James Bond #5: You Only Live Twice

Visste ni att mannen som gav oss Kalle och chokladfabriken, Den fantastiska räven och Häxorna, Roald Dahl även skrev filmmanus? Bland annat till denna Bondfilm.

En av amerikanarnas rymdfärjor försvinner under mystiska omständigheter och de skyller snabbt på ryssarna som menar att de inte har något med saken att göra. Britterna misstänker att någon försöker starta en konflikt mellan de båda supermakterna då rymdfärjan landade någonstans nära Japan. I Hong Kong fejkar Bond sin egen död för att kunna arbeta mer ostört och beger sig sedan till Japan. Där finner han snabbt att SPECTRE är i farten men hinner han stoppa dem innan tredje världskriget brytert ut?

När You Only Live Twice kom ut var Bond-febern på sin topp och det såg ut som att världen inte kunde få nog av den brittiske agenten. Men Connery hade tröttnat på Bond och var inte intresserad av en film till. Dock ändrade han sig efter att ha fått en stor säck med pengar. Men jag kan tydligt se att det inte är samma lyster i skådespelet denna gång. Fortfarande en okej insats av Connery men långt ifrån hans bästa. Men det är inte bara han. Donald Pleasence är inget lyckat val som Blofeld, stel och tråkig utan den karisma som man skulle förvänta sig att en superskurk av hans kaliber har. Även kvinnorna här känns inte särskilt bra, dels för att den unkna 60-tals synen på kvinnor lyser starkt igenom och dels för att de aldrig får särskilt stor plats.

Budgeten hade ökat till en astronomisk storlek jämfört med första filmen, mer än 3 miljoner pund. Och under denna period fanns det många Bond-kopior, Casino Royale kom ut samma år. Så Saltzman och Broccoli ville göra en storslagen film så att det inte gick att ta miste på vem som var den äkta Bond. Och storslaget blev det, vulkanen som är SPECTRE’s högkvarter är imponerande även med dagens mått mätt och det finns gott om leksaker och tekniska prylar i filmen. Kanske lite för mycket, det känns som att agenten försvinner bland alla tekniska uppfinningar som används.

Rymden var väldigt populärt under denna period, Buzz Aldrin hade redan tagit sin rymdpromenad och det var en kapplöpning mellan USA och Sovjet om vem som först skulle landa på månen. Så originalhandlingen i boken ströks helt och hållet till fördel för en mer avancerad variant som involverade stulna rymdfärjor. Tyvärr inget lyckat val. Dels är effekterna riktigt dåliga och idag skrattar jag högt när jag ser ”rymdscenerna” i filmen, det var uppenbart att man inte hade kunskapen för att göra detta på ett bra sätt. Bara en sådan detalj som att det syns palmer när ryssarna skall skjuta upp sin rymdfärja. Och handlingen blir helt klart lidande, det känns inte trovärdigt att SPECTRE skulle kunna klara av en sådan stor plan, både resursmässigt och förmå hålla den så hemlig. Bara en sådan sak att de lyckas skjuta upp sina rymdraketer utan att någon annan märker något. Nej, hela manuset haltar allvarligt och drar ner helhetsintrycket av filmen. Och hela grejen med att göra Bond till japan? Jag tänker inte ens diskutera detta.

Denna film är ytterligare en av dessa filmer som delar Bond-fansen. Vissa hyllar den och menar att detta är en av de filmer som gjorde Bond till de storslagna äventyr som senare kom att följa. Andra menar att detta var filmen som drev Bond för långt ifrån böckerna och man tappade den verklighetsförankring som ändock fanns där. Jag ligger helt klart i grupp två, You Only Live Twice är en av de svagaste Bond-filmerna som kommit ut och inte lyckad alls.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.