James Bond #11: Moonraker

Rymdfärjan Moonraker stjäls när det transporteras på ryggen av ett jumbojet. Bond skickas att utreda om miljardären Drax har något med saken att göra. Tillsammans med CIA-agenten Holly Goodhead försöker de stoppa superskurken innan han tar död på hela mänskligheten.Inledningssekvensen till Moonraker är väldigt lik den i GoldenEye. I Moonraker knuffas Bond (Roger Moore) ut från ett flygplan utan fallskärm och dyker ifatt en skurk och stjäl hans fallskärm. I GoldenEye kör Bond (Pierce Brosnan) ut för ett stup med en motorcykel och flyger ikapp en förarlös cessna. Det som skiljer de båda är nivån av tramsighet runtomkring. I Moonraker fälls inte Jaws fallskärm ut och han flaxar(!) i hopp om undsättning. Ett cirkustält dämpar dock hans fall.

När jag var liten växte jag upp med Moonraker, Live and Let Die och Octopussy. Roger Moore var James Bond för mig och alla filmer med honom var storslagna äventyr med humor och spänning. Jag hade till och med Moonraker-rymdfärjan som leksak tillverkad i metall för er som kommer ihåg. Jaws var en hemsk skurk och filmens avslutning, i rymden med laserpistolsstriden, var jättehäftig.

Det var då, när jag ännu inte hade två siffror för att definiera min ålder. Kalla det nostalgi eller okunskap, men när jag ser Moonraker idag förundras jag över hur dålig den är och jag funderar över vad som gjorde att jag tyckte den var bra då. Nu tycker jag att det finns en scen som håller en helt annan klass än resten av filmen och det är när Drax dödar en anställd genom att släppa sina vakthundar efter henne. Hon flyr genom skogen jagad av dessa blodtörstiga bestar men dukar givetvis under. Det är faktiskt en av få sekvenser i hela filmen som inte används för komik eller action.Moonraker lånar friskt från andra Bondfilmer, men när huvudploten hämtas från föregående film The Spy Who Loved Me undrar jag om det är lättja eller om man slutat bry sig. Berättelsen är lövtunn. Superskurken Drax, spelad av den oinspirerade Michael Lonsdale, planerar att förgöra mänskligheten och starta om jorden med ett nytt herrefolk ute i rymden. Nej, det är inte Iron Sky jag beskriver. Det är hela ploten för filmen som sedan stretchas ut till lite över två timmar. Hålen i historien, och de är många, fylls ut med ett antal actionscener av olika slag för att avslutas med en shootout i rymden med laservapen…

Att Moonraker räknas till en av de sämre filmerna låter jag inte stå emotsagt. Även om den här är precis så dålig som den låter lyckas ändå Die Another Day knipa bottennoteringen i serien. Skådespelarprestationerna är på ett absolut minimum och det finns ingen karaktärsfördjupning. Jag tror det finns några få scener i hela filmen där Moore inte säger någon dåligt skämt, eller det är någon form av slapstick i stil med att någon trillar i vattnet från en båt. Det finns vinkar till andra sci-fi-filmer som 2001: A Space Odyssey och Närkontakt av tredje graden, vilket gör att jag undrar om det verkligen är en Bond-film jag ser.Bondbruden Lois Chiles som spelar Dr. Holly Goodhead (jag skojar inte) är påtagligt ointressant och blek trots hon ska vara CIA-agent, astronaut och forskare i ett. Moore kilar omkring med sitt charmiga sneda leende och hoppar i säng med de flesta av brudarna som vanligt. Jag försöker gilla alla Bondfilmerna på något sätt men Moonraker ligger så utanför ramen för vad en Bondrulle ska vara att jag hellre lyssnar på mitt intellekt än mitt nostalgiska hjärta från barndomen. Det här är riktigt dåligt och jag är mer skakad än rörd av nostalgitrippen.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.