Jag har älskat dig så länge

Två systrar, ett brott och vägen till försoning. Ett drama som helt har fokus på karaktärsutveckling som får ta den tid som krävs. longtemps1Juliette Fontaine (Kristen Scott Thomas) sitter på flygplatsen och röker en cigarett och väntar. En stund senare kommer hennes syster Lea (Elsa Zylberstein) springande och ursäktar att hon är försenad. Juliette är van att vänta. Hon har suttit femton år i fängelse och tio minuter ytterligare är inget att bråka om. Lea kör hem Juliette och visar henne runt i det stora huset och slutligen hennes rum. Juliette är märkbart obekväm med att hon skall bo hos sin systers familj som består av två adopterade vietnamesiska systrar, Leas man Luc och Lucs stumme far. Luc är inte heller glad över att ha Juliette i huset och speciellt kring deras barn.

Mer än så här bör inte avslöjas kring filmen. Sakta men säkert får vi små pusselbitar som förklarar varför Juliette bor hos sin syster, varför hon har svårt att få ett jobb och varför hon satt i fängelse. Juliette är inte arg eller ledsen för att andra dömer henne utan accepterar och går vidare. Att Juliette gjort något hemskt råder det ingen tvekan om.longtemps2

Juliette har inte haft någon kontakt med sin syster på femton år och hon börjar sakta men säkert lära känna Lea och vice versa. Deras mamma har gjort allt hon kan för att sudda ut Juliettes existens och Lea har alltid presenterats som det enda barnet. Mamman är senildement nu och Juliette har ingen möjlighet att göra upp med det som hänt inom familjen. Juliettes kalla fasad luckras upp och hon blir mer delaktig i systerns familjeliv. Samtidigt lär hon känna polisen hon måste rapportera till varannan vecka. En underlig relation som gör att hon får en vän. Att vara utanför fängelsets murar kan ibland vara svårare än att vara innanför.longtemps3

Jag har älskat dig så länge med manus och regi av Philippe Claudel är ett långsamt berättat porträtt av en kvinna som kämpar med sitt förflutna och samhällets hårda dom av henne. Kristin Scott Thomas gör bland de bästa rolltolkningar jag någonsin sett henne göra. Hon är Juliette i varje bildruta. Varje rynka, rörelse och tonläge i rösten speglar vad Juliette bär med sig. Birollerna är även de mycket bra och Elsa Zylbersteins porträtt av systern är stor del i Scott Thomas fantastiska porträtt. Ifall inte franskspråkiga drama skrämmer dig skall du för allt i världen inte missa den här pärlan.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.