Jag gick i fällan

Som för så många andra 80-talister, handlade även mitt 90-tal mycket om att samlas kring ett tv-spel. Min umgängeskrets hamnade alltid hemma hos den av oss som hade det nyaste eller mest intressanta spelet. Det fanns någon i min umgängeskrets som hade någon annan konsol, för oss var det dock alltid Nintendo som gällde för hela slanten. Mina föräldrar tröttnade snart på att vi alltid spelade hos våra vänner. Min far fick ett uppdrag av min mor, han gick och köpte sprillans nya Super Nintendo. Ni kan gissa vart vi alla samlades sedan?

Super Mario World till Nintendos klassiska konsol Super Nintendo.

Imorse 05:00 kunde de mest inbitna Nintendo-fansen se företaget lansera ny information kring deras senaste konsol, jag var inte en av dem. Min romantiserade syn på Nintendos klassiska konsoler har fått sig en törn under det nuvarande milleniet. Förfallet började efter det att Nintendo Wii släpptes och i samband med det, en känsla av att dessa japanska konsoler inte längre var något för mig. När sedan Wii U släpptes hände det som förut var helt otänkbart, jag köpte inte konsolen…

I morse presenterade Nintendo att konsolen släpps 3:e mars och med Zelda som en av releasetitlarna. Priset landar kring 3000 kronor.

Hösten 2016 väcktes återigen mitt intresse, de japanska genierna släppte en plug-and-play version av klassiska Nintendo Entertanment System. De var dessutom ”dumma” nog att inte producera tillräckligt många för att mätta marknaden. Nostalgi i kombination av begär efter något som inte går att få tag på låter kanske som en dålig affärsmodell? Trots att jag inte satt uppe 05:00 imorse, satt jag till frukosten och läste om Nintendo Switch. Intresset har väckts och jag har dessutom förbokat ett exemplar av det för mig hittills oupptäckta. De japanska genierna väckte mitt intresse med nostalgi kring en gammal intresse, nu längtar jag efter den nya som kommer i mars.

Nintendo Classic Mini släpptes hösten 2016.

Nintendo Switch är en konsol som blandar nytt med gammalt. Skärmen från Wii U, kontrollerna från Wii men det är en portabel konsol. Med andra ord, när familjen eller partnern kommer och vill använda er TV är det inget problem. Konceptet lockar mig på ett sätt Wii U misslyckades med kapitalt. Det känns nytt, smart och framförallt som något jag vill ha. Att vi får ett nytt Zelda-äventyr som lanseras vid konsolens release gör inte väntan mindre olidlig. Nintendo Classic Mini väckte återigen min romantiserade syn kring det japanska företagets konsoler och jag gick rätt i fällan. För mig känns det både spännande men samtidigt jäkligt dumt….

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.