Jacques – Havets utforskare

Jacques – havets utforskare tar oss med på en sevärd resa från hav till hav med Jacques-Yves Cousteau och hans familj. Bortse dock från marknadsföringen, det är inte alltid en regelrätt biopic, även om pendeln svingar som den brukar mellan tragedi och framgång för det manliga geniet. Med skyhöga produktionsvärden och magiskt foto har denna film ändå ett visst jordat förnuft att så ofta som möjligt lämna kaptenen i kölvattnet.

Cousteau: den berömde dykaren, filmaren och havsutforskaren får här inte komma till tals lika mycket som han uppenbarligen föredrog i livet. Det är ett smart drag av filmen att sträcka sig efter andra perspektiv. Cousteau var precis den sortens karismatiska geni, manad att förändra världen mitt ibland personliga och professionella motgångar som man har sett hundratals gånger förut. Till och med som en sent förverkligad ekologiförespråkare förlorar han aldrig fåfängan och rör sig som en messias kommen för att rädda mänskligheten; likt precis som hans forskning i undervattensteknologi var menad att ”återföra” människan till sitt originaltillstånd under vattnet. Hans hybris var navet i ett mångmiljonföretag lika mycket som dess bane. Med andra ord: your average famous asshole. Lambert Wilson gör denna person precis så mänsklig och svår som det krävs, men tillåts inte dra allt för mycket energi från filmen. Istället sprider man ut alla de människorna som arbetade och levde runt omkring Cousteau till en tablå av liv som spelas upp under flera årtionden där vi ser dem växa upp och åldras.

Här finns, vad det verkar, tillräckligt mycket material för en hel miniserie, vilket egentligen bara får filmen att verka mer levande – och om man som undertecknad tycker om komprimerat berättande är det snarast en lättnad att bli serverad de bästa och viktigaste delarna utan krusiduller. Hela familjen Cousteau har lika mycket huvudrollen som ”mannen, myten, legenden”, och även när den äldste sonen Jean-Michel utelämnas i filmen försvinner han aldrig riktigt ur sikte. Den yngste sonen Philippe, för det längsta spelad av Pierre Niney och filmens de facto huvudperson, tvingas till internatskola när hans föräldrars äventyr och framgångar går i raketfart. Simone Cousteau (Audrey Tautou) är en från början traditionell hemmafru, men med lika mycket förkärlek för sin makes värv som honom själv. Hon är en riktig människa – närvarande och drivande för allt som sker. Centralt i filmen är resorna familjen gör med den berömda båten Calypso (som i skick och hjärta alltid tillhörde Simone) liksom förhållandet mellan Jacques och Philippe. När den förre inte har några skrupler med vare sig kvinnor eller pengar: han är regelbundet otrogen och säljer sig själv till oljebolagen mot finansiering har Philippe en annan, ekologisk blick på hur exploateringen av haven håller på att förstöra just den skönhet som fadern filmar. Ett särskilt nedslående ögonblick kommer när Philippe återvänder till sitt barndomshems dykmarker med sin nya fru och finner det helt dött på grund av hemmets utbyggnader.

Fotot, däribland och speciellt undervattenstagningarna, är utsökt och poetiskt, och speglar Jacques (och sedermera Philippes) flygintresse – där dykningen sägs vara det närmaste en människa kan komma känslan av att flyga, utan gravitationskraft eller flygplan. Även smink och mask är bra; processen där karaktärerna diskret och trovärdigt åldras under flera årtionden är snyggt utfört och fint spelat av skådespelarna. Speciellt Vincent Heneine som ”Berbert” Falco förtjänar ett omnämnande. Han går från att vara en darrhänt ung hobbydykare till ledare med full koll och pondus genom ett fåtal scener – en av dessa mångtaliga stöttepelare till Cousteaus fantastiska äventyr.

Jacques - havets utforskare tar oss med på en sevärd resa från hav till hav med Jacques-Yves Cousteau och hans familj. Bortse dock från marknadsföringen, det är inte alltid en regelrätt biopic, även om pendeln svingar som den brukar mellan tragedi och framgång för det manliga geniet. Med skyhöga produktionsvärden och magiskt foto har denna film ändå ett visst jordat förnuft att så ofta som möjligt lämna kaptenen i kölvattnet. Cousteau: den berömde dykaren, filmaren och havsutforskaren får här inte komma till tals lika mycket som han uppenbarligen föredrog i livet. Det är ett smart drag av filmen att sträcka…

Review Overview

betyg

70

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.