Jackie Chan Vintage Collection

Jackie Chan har haft en imponerande karriär. De förstarollen kom som barnskådespelare på 60-talet innan han blev stuntman på 70-taletoch slog igenom på allvar med Snake in the Eagle’s Shadow 1978. Sedan under 1980-talet kom de stora succéerna och det är vad denna blu-ray box fokuserar på.

Alla filmerna är dubbade vilket brukar vara standard när det gäller Chans filmer. Många gånger hade man skådespelare från flera olika länder eller regioner som inte kunde prata med varandra. Vidare så är Kantonesiska som talas i Hong Kong ett betydligt mindre språk än Mandarin som pratas i Peking.Det gör att många av skådespelarna bara rör munnen vid dialog och allt ljudläggs på i efterhand. Om man inte är van vid detta kan man uppleva att det ut som väldigt dålig dubbning då tal och munrörelser inte alls är synkade. Men det är så man gjorde film i Hong Kong och något man får leva med om man skall se filmerna idag.

The Big Brawl

Första filmen som är med är samproduktion mellan Hollywood och Hong Kong. Efter att ha gjort succé i Hong Kong sent 70-tal ville Chan pröva lyckan i USA. Resultatet blev The Big Brawl som helt klart är den svagaste filmen i denna box. Robert Clouse som gjort Enter the Dragon fick regissera men han förstod aldrig att det var Jackie Chans kombination av humor och skicklighet som kampsportartist som drog folk till bio. Han försöker sig på buskis vilket inte alls fungerar särskilt. Det finns inte heller någon kemi mellan Chan och de amerikanska skådespelarna och många scener känns forcerade.Resultatet är en svag film där varken komedi eller action fungerar särskilt väl.

Betyg: 3/10

Project A

Project A var första gången som Chan tog hjälp av två av sina kompisar från balettskolan, Sammo Hung och Yuen Biao. Tillsammans kom de att bli kända som de tre bröderna. Detta är en ren actionkomedi som lånarmycket från Buster Keaton och Harry Lloyds fysiska humor. Chan spelar en marinpolis som försöker fånga en grupp ökända pirater som härjar utanför Hong Kongs kust tidigt 1900-tal. Filmen har mycket fart och ett högt tempo. Chan,Hung och Biao är alla tre duktiga komiker och mycket av filmen fungerar tack vare att de kan kombinera action med komik på ett så bra sätt.

Betyg: 7/10

Wheels on Meals

De tre ”bröder” kom att göra ytterligare en film året efter. Denna gång utspelar sig handlingen i modern tid och handlar om två kusiner som blir indragna i en komplott mot en ung kvinnlig tjuv. Filmen har samma frenesi i action och komedi som Project A men här fungerar det ännu bättre. Kanske för Samo Hung tog över i registolen och han har bättre fingertoppskänsla än Chan. Kanske för att Lola Forner som spelar den kvinnliga tjuven Sylvia har bra kemi med alla tre skådespelarna. Den har också en mer intressant skurk och det är första gången Chan och Benny Urquidez slåss på film. Urquidez är väldigt skicklig på kampsport och ett utmärkt val som kämpe mot Chan. Deras fight på slottet i slutet är en av höjdpunkter i hela denna box.

Betyg 7/10

Amour of God

Jackie Chan var inte rädd att kopiera andra filmer om han trodde att det gav honom framgång vilket är tydligt med Amour of God. Det är en Indiana Jones-klon rakt av. Han spelar Asian Hawk en äventyrare som är på jakt efter delarna till den heliga reliken Amour of God. Spåren leder honom till en kult i Jugoslavien som har kidnappat hans bästa väns flickvän. Som vanligt med Jackie Chan är det full fart när det kommer till actionscenerna och flera av dem är riktigt spektakulära. Chan höll på att förlora livet när en gren som höll brast i scen och han föll rakt ner på en sten. Det finns också en Bond-anda över filmen med en bil som kan förändras. Men historien känns rätt så fånig och fånga mig inte alls på samma sätt som de andra filmerna. Kanske för att man uppenbart försöker lite för hårt att vara en klon av både Indiana Jones och James Bond.

Betyg 6/10

Police Story

Police Story var filmen som gjorde att jag upptäckte Jackie Chan. Chan spelar Kevin en polis som försöker hitta bevis för att kunna arrestera den ökände maffialedaren Chu Tao. Som vanligt går saker inte som planerat och Jackie Chan tvingas använda alla knep i boken för att överleva och finna skurkarna. Filmen börjar med en scen där Chan kraschar sig igenom en kåkstad innan han jagar en buss och hänger på sida i ett paraply samtidigt som han slåss mot skurkarna. Svettigt är bara förnamnet. Police Story tar det bästa från en Jackie Chan-film, action, humor och otroliga actionscener och bakat ihop allting i en snygg förpackning. Helt klart den bästa filmen i boxen.

Betyg: 8/10

Armour of God 2: Operation Condor

Jacjie Chan är tillbaka som Asian Hawk även om han i dubben kallas Condor. Kanske för man använt den amerikanska och där släpptes denna film först som bara Operation Condor. Denna gång skall han till Saharas öken för att hitta en gamla nazistskatt bestående av guldtackor. Men hack i häl på dem är en av de överlevande nazisterna som också är ute efter guldet. Denna gång är det ännu mer humor än den förra filmen då de två kvinnliga huvudrollerna kämpar om Chans gunst. Men det fungerar bra, många scener har en bra kombination av humor och action. Historien är dock ganska träig och de karikatyrer av både urinvånare och araber som finns i filmen sitter inte så bra 2018.

Betyg: 7/10

Police Story 2

Den första filmen blev en megasuccé så självklart skulle det komma en uppföljare. Denna gång är Kevin trafikpolis efter att ha orsakat för mycket skada inom kåren i den förra filmen. När Chu Tao kommer ut från fängelset börjar han planera sin hämnd. Denna film skruvade ner action och komiken och gjorde en mer ”allvarlig” historia med mer realistisk action. Och det föll mig inte alls lika mycket i smaken. Filmen känns för mörk för sitt eget bästa och när man är van vid ganska blaséartade historier fungerar detta inte alls lika bra.

Betyg: 6/10

Project A part II

Chan är tillbaka som Dragon Ma. Denna gång är det dags att städa upp i den korrupta poliskåren i Hong Kong vid förra seklet. Han blir tilldelat ett polisdistrikt där en maffiaboss styr och polisen i området lyder honom. Men Dragon tänker städa upp och få ordning i området. Precis som i den första filmen är det full fart genom hela filmen med gott om både action och komik. Denna gång har Chan inte med sig sina vapenbröder men istället Maggie Cheun som är ett utmärkt substitut. Det känns som lärt sig av den förra filmen och gör allt lite bättre. Om man gillar gamla Buster Keaton humor i kombination med action är detta ett givet val.

Betyg: 7/10

Sedan skall jag kommentera bilden. Det är väldigt varierande kvalité här och ingen av filmerna är direkt benchmark vilket jag inte hade väntat mig heller. Hong Kongs filmindustri är kända för att inte lämna originalkopior i något bra skick, finns till och med incidenter där man inte kunna göra en remaster för originalen varit förstörda. Och det märks tydligt här. Vissa scener är full av skräp och andra är bilden märkligt ihop tryckt. Så du får vad du betalar för. 8 filmer för under 200 kr i en box.

Sammanfattning

Detta är en helt okej box för Jackie Chan fans men jag vet inte om jag upplevde att det var något lyft mot mina engelska dvd-utgåvor av HongKong Legends. Dessa var fulla av extramaterial och bra bild och ljud. Har du inte dessa och vill ha filmerna för en billig penning så slå till. Annars skulle jag leta efter andra utgåvor.

Jackie Chan har haft en imponerande karriär. De förstarollen kom som barnskådespelare på 60-talet innan han blev stuntman på 70-taletoch slog igenom på allvar med Snake in the Eagle's Shadow 1978. Sedan under 1980-talet kom de stora succéerna och det är vad denna blu-ray box fokuserar på. Alla filmerna är dubbade vilket brukar vara standard när det gäller Chans filmer. Många gånger hade man skådespelare från flera olika länder eller regioner som inte kunde prata med varandra. Vidare så är Kantonesiska som talas i Hong Kong ett betydligt mindre språk än Mandarin som pratas i Peking.Det gör att många av…

Review Overview

The Big Brawl
Project A
Wheels on Meals
Armour of God
Police Story
Armour of God 2
Police Story 2
Project A part II

64

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.