Jack Reacher: Never Go Back

DN summerar Lee Childs böcker på ett utmärkt sätt för ett tag sedan. ”hårdkoka, våldsamma och ogenerat kommersiella” och det är en bra summering. Därför borde filmerna med Jack Reacher kunna fungera riktigt bra, för böckerna är inte särskilt komplicerade. Den första filmen var okej men lämnade en hel del att önska. Kan den andra filmen rätt till dessa problem?

Alva har i sin recension summerat handlingen på ett bra sätt och jag rekommenderar att ni läser den. Edward Zwick har haft en karriär som varit upp och ner. Som producent har han vunnit Oscar för Shakespear in Love, som regissör har han gjort filmer som Glory, The Siege, The Last Samurai och Blood Diamond. Man vet aldrig riktigt var man har honom men när det gäller hederlig svullaction borde en kille som Zwick klarar av att regissera i sömnen. Tyvärr blir det aldrig särskilt bra.

Den förra filmen hade en svärta i kanterna, det fanns något farligt och oförutsägbart precis i kanten av vårt synfält hela tiden. Som att Jack Reacher när som helst kunde döda någon och aldrig se tillbaka utan bara fortsätta. Flera scener i filmen känns täta och farliga. Så blir det aldrig här. Snarare tvärtom. Den karaktären som fanns i första filmen, personen bara brydde som om vad som var rätt och inget annat, är här ersatt med Tom Cruise patenterade actionhjälte, ser bra ut, springer snyggt och slåss med perfektion. Men det blir aldrig särskilt intressant eller bra, snarare tvärtom.

Även denna gång är historien lövtunn och totalt idiotisk men när de andra sakerna inte fungerar stör man sig ännu mer på detta. Och för guds skull, sluta göra red herrings som publiken listat ut när ni börjar med den! Vi köpte inte det för 30 år sedan och vi köper inte det nu heller. Men det kanske är vad man får när man har Edward Zwick som regissör, du får standardmallen 1A på gott och ont. I detta fall är det mest ont. Samspelet mellan Tom Cruise och Cobie Smulders fungerar fint, hon är en god motpart till honom och hennes karaktär är minst lika bad-ass som Reacher. Men vad hjälper det när resten av filmen inte är särskilt bra.

Jack Reacher: Never Go Back visar det stora problemet som finns i Hollywood idag, filmen är välregisserad, underhållningsfaktorn helt okej men det är något som fattas. Den första filmen osade av maskulinitet men också en självmedvetenhet om detta. Denna film har behållit det första men inte det andra. Det känns mer som ett försök att snabbt casha in på en franchise innan den självdör än en film som faktiskt har en identitet och själ. Den första filmen var inte någon klassiker men den hade i varje fall något, en idé som regissörer förvaltade.

Nej detta är inget bra. Det finns stunder i filmen då man hoppas att det blir lite bättre men så blir det aldrig. Och hur man kan ta en stad som New Orleans och göra den totalt intetsägande är nästan ett hantverk i sig själv. Om du frågar mig så bör Jack Reacher läggas i malpåse i tio år och sedan plockas fram igen med en ny actionstjärna som hjälten och en bättre idé hur man skall göra filmerna. Denna serie har spelat ut sin roll efter två filmer.

DN summerar Lee Childs böcker på ett utmärkt sätt för ett tag sedan. ”hårdkoka, våldsamma och ogenerat kommersiella” och det är en bra summering. Därför borde filmerna med Jack Reacher kunna fungera riktigt bra, för böckerna är inte särskilt komplicerade. Den första filmen var okej men lämnade en hel del att önska. Kan den andra filmen rätt till dessa problem? Alva har i sin recension summerat handlingen på ett bra sätt och jag rekommenderar att ni läser den. Edward Zwick har haft en karriär som varit upp och ner. Som producent har han vunnit Oscar för Shakespear in Love, som…

Review Overview

Betyg

40

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.