It Comes at Night

Medans hungriga zombier och dödliga sjukdomar bränner igenom mänskligheten snabbare än vinden blir vi lika snabbt vana vid att se apokalypsfilmer på samma sätt. Nämligen den totala förstörelsen av det liv vi är vana vid. Världens största städer står i lågor och ”störst går först” brukar vara regeln i den totala anarki som råder när alla vill överleva. Om apokalypsen är en motorväg känns det fräscht att It Comes at Night snarare leder in oss på en mindre skogsstig.

It Comes At Night handlar om en sjukdom som är extremt smittosam och snabbt dödar de som drabbas. Mitt i all olycka får vi följa en familj på tre, pappan Paul, mamman Sarah och deras son Travis. En natt bryter sig en man vid namn Will in i deras hus i jakt på vatten. Han övermannas snabbt men istället för att ”göra sig av med honom” bestämmer familjen sig för att alla har större nytta av att Will flyttar in i deras hus med sin familj eftersom de har getter och höns. Will kan även hjälpa till att vakta huset. Man är ju alltid starkare tillsammans om man väljer att lita på främlingar?

Paul köpslår med fångade Will.

Det är här det känns viktigt att påpeka att It Comes at Night inte är en skräckfilm av traditionellt snitt. Allt kring marknadsföringen har gett intrycket att man skall förvänta sig en rysare men det man får är mer likt ett drama, ett drama om familjeband och hur man överlever i en hård omvärld. Samtliga skådespelare övertygar och får mig engagerad i deras livsöde samtidigt som filmen verkligen skiner när det kommer till det stilsäkra fotot. It Comes at Night är nämligen stundtals en riktigt vacker film, både på in- och utsidan.

Ett ord som summerar min känsla om It Comes at Night är ”sparsam”. Den är sparsam med sin rollbesättning, sparsam med kaos trots att den är en apokalypsfilm (vilket man på sin höjd kan anta att den är). Framförallt är den sparsam med sina ledtrådar, tillfällen att ställa frågor och därmed är den också återhållsam med sina svar. Jag försöker avgöra om ”less is more” stämmer in på den här filmen och mina åsikter delas i två. En del av mig tycker att den här filmen är alldeles för minimalistisk för sitt eget bästa, men i och med att det är så mycket som viskar så tyst så framförs mycket av det som är positivt i högre tonarter. När It Comes at Night väl förmedlar någonting görs det med försiktigt stegrande harmonier som mynnar ut i ett crescendo följt av oroväckande tystnad. Och jag känner att det även finns värde i tystnad, då vi i tystnaden får tid att smälta tonerna som minuten före påverkat oss så innerligt med sin efterklang.

Medans hungriga zombier och dödliga sjukdomar bränner igenom mänskligheten snabbare än vinden blir vi lika snabbt vana vid att se apokalypsfilmer på samma sätt. Nämligen den totala förstörelsen av det liv vi är vana vid. Världens största städer står i lågor och ”störst går först” brukar vara regeln i den totala anarki som råder när alla vill överleva. Om apokalypsen är en motorväg känns det fräscht att It Comes at Night snarare leder in oss på en mindre skogsstig. It Comes At Night handlar om en sjukdom som är extremt smittosam och snabbt dödar de som drabbas. Mitt i all…

Review Overview

Betyg

70

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.