It (4K UHD)

Förra veckan hade vi både tävling och Veckans Visning om fjolårets stora skräcksuccé It. Nu har även jag hunnit se clownen Pennywise i 4K. Tacksamt nog har jag inte någon fobi för dessa, vanligtvis, vänliga figurer. Är inte heller säker på att denna filmen bidrar till att skapa någon ny.

I den lilla orten Derry, i den amerikanska staten Maine, är det något som inte stämmer. En liten pojke som heter Georgie försvinner under mystiska omständigheter 1988. Ett år efter händelsen känner sig Georgies storebror Bill och flera andra småbarn, ovetandes om varandras problem, förföljda av olika läskiga varelser. De finner varandra i sin utsatthet för stans mobbare och det konstiga monstret. Tillsammans blir de The Losers Club som tillsammans försöker lösa alla sina bekymmer. Det visar sig nämligen att de är förföljda av en och samma varelse. En varelse som visar sig i flera olika skepnader, vanligtvis som den vidriga clownen du kan se i bilden ovan.

Clownen Pennywise och hans olika skepnader fungerar som en allegori för de rädslor och den ängslighet som finns hos ungdomar i de tidigare tonåren. Mensskräck, rädsla för att inte passa in, känslor och mycket mera. Tyvärr är filmen inte tillräckligt välsvarvad till att förmedla något av detta eftersom slutprodukten har blivit rätt rörig.

Även om barnen och clownen Pennywise, spelad av Bill Skarsgård, levererar stabila insatser, känns filmen långtifrån nyskapande. I sin trollerilåda har regissören Andy Muschietti alla skrämseltrick som en hypotetisk Scary movies for dummies-bok skulle innehålla. Läskigt hus, läskig clown, dramatisk musik och en nypa av dumma beslut. Resultatet är en berättelse som är en potpurri av olika skrämmande scener som lika väl hade kunnat spelats upp i en helt annan ordning. Fotot av Chung-hoon Chung och klippningen av Jason Ballantine förtjänar dock beröm för bitvis riktigt snygga scener. Pennywise klarröda ballonger poppar verkligen ut från omgivningen och de annars rätt bleka filmmiljöerna.

Adaptioner av Stephen Kings böcker växer inte bokstavligen talat på träd, ändock kryllar det av dem. Jag har alltid varit förtjust i i regissören Frank Darabonts adaptioner av King-berättelser. Adaptioner av författarens mer skräckfyllda historier har en tendens av att hamna i den sämre skaran av filmer. Det finns dock undantag, It hamnar inte bland de sämsta skräckfilmerna och inte heller bland de bästa. Barnens konfrontation med den mystiska varelsen underhåller för stunden men lämnar mina tankar rätt snabbt efteråt. It är enbart en adaption av delar av Kings bok med samma titel. Således är en andra del planerad till september 2019.

Utgåvan: Det börjar röra sig mot att även nyare filmreleaser får masters i 4K istället för 2K som sedan skalas upp inför sina UHD-releaser. Tyvärr är It inte en av de förstnämnda. Skillnaden mellan medföljande blu-ray och 4K-discen är inte lika stor som hos andra nya titlar på formatet. HDR-graderingen gör dock att kontraster och detaljer i filmens många mörkare scener blir lättare att urskilja. Filmen presenteras i bildförhållandet 2.40:1 och ljudet levereras med både ett Dolby Atmos spår samt ett 5.1-spår. För alla er som gillar extramaterial finns det flera borttagna scener och även klipp om inspelningen av filmen. Tyvärr är inget extramaterial i 4K denna gången heller.

Förra veckan hade vi både tävling och Veckans Visning om fjolårets stora skräcksuccé It. Nu har även jag hunnit se clownen Pennywise i 4K. Tacksamt nog har jag inte någon fobi för dessa, vanligtvis, vänliga figurer. Är inte heller säker på att denna filmen bidrar till att skapa någon ny. I den lilla orten Derry, i den amerikanska staten Maine, är det något som inte stämmer. En liten pojke som heter Georgie försvinner under mystiska omständigheter 1988. Ett år efter händelsen känner sig Georgies storebror Bill och flera andra småbarn, ovetandes om varandras problem, förföljda av olika läskiga varelser. De finner varandra i sin…

Review Overview

Filmens betyg
Utgåvans betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.