Iron Man 2

I uppföljaren till Iron Man (2008) ställs Tony Stark och hans plåtgubbe mot hot från både inhemska politiker och sura ryssar. Till skillnad mot första filmen är dock Iron Man 2 ganska tråkig.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) älskar att vara Iron Man. Till skillnad mot Bruce Wayne som håller sin identitet hemlig kunde inte Stark hålla sig i slutet av Iron Man och bekräftade att det är han som är mannen i plåtdräkten. Förutom att greja med väsentliga saker som att privatisera världsfreden dyker Stark upp som Iron Man på olika sorters jippon där han kan synas och glänsa. I Ryssland sitter en förbannad ryss, spelad av Mickey Rourke, som vill ha hämnd på Stark-familjen då hans far för längesedan var Howard Starks högra hand men blev deporterad tillbaka till Ryssland och gick miste om Starks framgångar. Samtidigt höjs röster, i synnerhet från politiker, att Iron Man-dräkten inte ska vara en privat egendom utan bör tas upp i produktion så att världsfreden kan hållas enklare.

Riktningen Jon Favreau har tagit är bra. Stark lever livet med sin plåtgubbe – dagarna varvas med att agera superhjälte och glida omkring som playboy. Han älskar berömmelsen. Samtidigt ställer politikerna hela legitima frågor angående att bästa väl vore om de kunde sätta dräkten i massproduktion så Iron Man-dräkter kan användas av armén. Trovärdig och logisk riktning, tyvärr är utförandet inte lika bra. Actionsekvenserna är en enda stor gäspning – störst gäspning är Monaco GP-scenerna. Slutstriden är inte mycket bättre den. När man tänker efter är väl dessa egentligen filmens actionscener. Tunnsått med action är bara förnamnet.

Filmens karaktärer är ett annat dilemma. Tony Stark beter sig som valfri tonåring och vågar fortfarande inte lätta på hjärtat för Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), vare sig det gäller hans genomtydliga känslor för henne eller hemligheten han bär på i filmen. Jag tappade för övrigt räkningen på hur många gånger Pepper sade att hon ville säga upp sig i filmen. Sam Rockwell lirar Marvel-universumets töntigaste karaktär medan Mickey Rourkes solbrända, ilskna ryss används alldeles för lite. Vilket å ena sidan är ett smart drag då han är en av de mest intetsägande slutskurkar på senare år tillsammans med Steppenwolf (Justice League).

 

Ljusglimtar finns självklart. Nick Fury (Samuel L. Jackson) gör entré tillsammans med Black Widow (Scarlett Johansson) och S.H.I.E.L.D. vävs in ännu mer. En rolig sekvens med Captain Americas sköld återfinns också i en humor som på det stora hela sitter filmen igen, men dock inte på första filmens nivå. Iron Man 2 är en okej rulle, men inte så mycket mer än så. En av de svagare i MCU ska sägas.

I uppföljaren till Iron Man (2008) ställs Tony Stark och hans plåtgubbe mot hot från både inhemska politiker och sura ryssar. Till skillnad mot första filmen är dock Iron Man 2 ganska tråkig. Tony Stark (Robert Downey Jr.) älskar att vara Iron Man. Till skillnad mot Bruce Wayne som håller sin identitet hemlig kunde inte Stark hålla sig i slutet av Iron Man och bekräftade att det är han som är mannen i plåtdräkten. Förutom att greja med väsentliga saker som att privatisera världsfreden dyker Stark upp som Iron Man på olika sorters jippon där han kan synas och glänsa.…

Review Overview

Betyg

50

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.