Into the Grizzly Maze

Björnar är gulliga djur, på avstånd alltså. På väldigt långt avstånd. De ska behandlas med yttersta respekt, även om vi har tenderat att snuttifiera dessa allätare på toppen av näringskedjan. Felet ligger i förlängningen hos storviltsjägaren och amerikanska presidenten Theodor Roosevelt som enligt myterna vägrade att skjuta en björnunge. En amerikansk entreprenör började sälja “teddybjörnar” och resten så att säga historia.

Denna förskönande bild har inte personerna i Into the Grizzly Maze. Två bröder som i sin ungdom undkommit en Grizzlyattack finner sig i ute i skogen efter att under lång tid inte talat med varandra. Den ena är polis, den andra en nyligen frisläppt kåkfarare. Båda två före detta jägare med olika syn på hur fauna och flora ska hanteras. Lägg till en poliskolega och tillika den ena broderns ungdomsförälskelse, den andre broderns döva fru, en cynisk jägare med Kapten Ahab-komplex och björnhat samt förstås, en riktigt elak Grizzlybjörn.

Thomas Jane, Piper Pirabo, James Marsden, Scott Glenn och Billy Bob Thornton har alla gjort betydligt bättre och mer subtila rolltolkningar. De är inte dåliga, men det märks att David Hackl enbart regisserat skräckfilmsuppföljare, närmare bestämt Saw V, tidigare. Nu är det här en skräckfilm med björnmotiv, men samtidigt är det allid tråkigt när skickliga skådespelare inte får göra det de är bäst på.

Istället förlitar sig Into the Grizzly Maze på vanliga skräcktroper i kategorin “det finns något läskigt därute i mörkret”. Egentligen är det bara att det är just björnar och oväntat etablerade skådespelare som skiljer detta från vilken annan överlevnadsskräckis som helst. Försök till konfliktlösning mellan de båda bröderna ligger där och puttrar men det händer inte så mycket. Det blir nästan parodiskt när det ska skickas plågade blickar och suckas över oresonlighet eller stelbethet.

Vad gäller hotet så är det gamla Hollywood-veteranden Bart the Bear som står för ondskan. Jag gillar hur björnen byggs upp som något nästan intelligent. Speciellt kul är det när Billy Bob i Quint-rollen berättar om varför björnarna blir farligare ju mer människan tränger sig in på deras territorium.

Effektmässigt fungerar det bra. Bart nyttjas på ett bra sätt så att skarvarna mellan riktig Björn, animatronik, proteser och CGI hålls relativt små och smärtfria. Det är på ett ställe som “trasdocksfysiken” på en björnattackerad man blir mer parodisk än läskig.

Felet med Into the Grizzly Maze är att den aldrig blir riktigt läskig och det handlar mest om att skådespelarna aldrig riktigt lyckas sälja in situationen som livsfarlig. Den nästan totala bristen på självdistans eller humor gör karaktärerna svåra att ta till sig. Jag brydde mig helt enkelt inte om de skulle överleva eller inte eller om de båda bröderna någonsin skulle komma över sitt syskonbråk. I slutändan hejade jag mer på björnen än dess byte.

Björnar är gulliga djur, på avstånd alltså. På väldigt långt avstånd. De ska behandlas med yttersta respekt, även om vi har tenderat att snuttifiera dessa allätare på toppen av näringskedjan. Felet ligger i förlängningen hos storviltsjägaren och amerikanska presidenten Theodor Roosevelt som enligt myterna vägrade att skjuta en björnunge. En amerikansk entreprenör började sälja “teddybjörnar” och resten så att säga historia. Denna förskönande bild har inte personerna i Into the Grizzly Maze. Två bröder som i sin ungdom undkommit en Grizzlyattack finner sig i ute i skogen efter att under lång tid inte talat med varandra. Den ena är polis,…

Review Overview

Betyg

40

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.