Intervju med Netflix-gurun Todd Yellin

– Det är synd att folk bryr sig om hur mycket en film drar in istället för ifall den är bra.

Så sade Todd Yellin, cineast, filmnörd och uppfinnarjocke på Netflix, till tidningen The Telegraph. Filmfenix fick chansen att prata film, strömmad film och morgondagens Netflix med honom när han besökte Stockholm i veckan.

Yellin 02

Todd Yellin är VP of Product Innovation hos Netflix. Han är mannen som satt ner med regissören David Fincher för ett år sedan för att skapa en 100 miljoner dollars-remake av den brittiska TV-serien House of Cards. Serien med Kevin Spacey i huvudrollen blev en tittarsuccé och man planerar nu för säsong två.

Yellins recept för Netflix framgång verkar vara att bara lyssna på vad tittaren tycker eftersom han inte behöver bry sig om några annonsörer. Ett tecken på att han tänker utanför boxen är att han beställde inte bara en utan sex olika trailers till House of Cards från Fincher, så att de kunde riktas mot olika typer av publik som finns på Netflix.

Television Programme: House of Cards with Kevin Spacey as Frank

Intervjun sker över Skype. Todd Yellin är entusiastisk och visar med gester hur arbetet med Netflix fortlöper. Han är engagerad, skärpt och pratar snabbt men samtidigt pedagogiskt. Han förklarar att de samlar statistik för varje användare för att göra upplevelsen mer riktad till individen. Om vi använder en surfplatta eller TV och hur länge vi ser en viss film innan vi stänger av. Netflix har koll på ifall vi ser avsnitten av en serie i snabb följd eller inte. Många olika parametrar läggs in för att anpassa innehållet allt bättre efter tittarnas vanor och smak.

Föräldrar och andra som delar sitt konto med familj eller vänner, märker att om någon annan varit inne och sett till exempel tecknade Avengers så rekommenderas liknande även om du själv inte är intresserad. Så är det i min familj där grabben kollar tecknat och frun gillar brittiska kriminaldraman. Själv skulle jag vilja ha tips om Sci-Fi men de drunknar i Avengers och Miss Marple. Inom kort kommer det lösas genom att alla konton kommer ha profiler. Du kan ha en egen profil, ungarna en annan och din partner en tredje. Genom ett enkelt knapptryck kan man byta profil och man får bara rekommendationer som passar ditt eget tittande. Flera konton i kontot kan man säga. Det här kommer lanseras inom ett par veckor.

Yellin 03

Att Todd Yellin har koll på läget och förstår användaren blir uppenbart när han pratar. Todd beskrivs som Netflix egen “galna professor” och är den som ligger bakom det personliga rekommendationssystemet och de flesta innovationerna. Besöket i Stockholm är delvis för att berätta om profilerna men även den kommande och hett efterlängtade köfunktionen “List”.

Han berättar varför funktionen Instant Queue som bara finns i USA inte lanserades över hela världen. Funktionen används för att lägga till filmer i en lista för att se senare. När Netflix testar en ny funktion väljs ett antal nya användare slumpmässigt ut. I Kanada testades Instant Queue och man fann till sin förvåning att färre människor stannade hos Netflix om de hade Instant Queue. Vid analysen insåg man att funktionen var alldeles för komplex och omständlig. Folk fann det svårare att välja berättar Todd Yellin.

– Går vi tillbaka i tiden byggde Netflix på att skicka hem filmer via post. Ett kösystem var nödvändigt för att veta vad vi skulle skicka härnäst till kunden. Kösystemet följde med till Netflix på nätet av bara farten. Idag vet de bättre. En ny variant av Instant Queue kommer lanseras över hela världen till Netflix över 34 miljoner användare. Den kommer inte heta Instant Queue utan något i stil med “Min lista”. Använder man sig inte av sin lista kommer den successivt bli nedprioriterad på din startsida. Använder man listfunktionen kommer den vara dynamisk och rekommendera det som passar dig bäst utifrån vad algoritmen lär sig. Listor kommer att lanseras innan sommaren är slut.

Yellin 04

Jag tar tillfället i akt att fråga om möjligheten att skapa en önskelista för titlar som ännu inte finns i Netflix katalog, men kanske dyker upp senare. Todd berättar att de hela tiden har örat mot marken för vad användarna vill ha. Just önskefunktionen har de provat men det har inte fungerat så bra. Dels beror det på att användare blir besvikna över att en titel kanske aldrig dyker upp och dels för att den stora användarbasen, som finns i USA och Kanada, använder sin TV som den enda uppspelningsapparaten.

– Här i Sverige och de nordiska länderna har man en helt annan användandegrad av surfplattor vilket gör att det är enklare att faktiskt skriva in något. På en TV är gränssnittet fortfarande riktigt dåligt, påpekar Todd. De märkte att det skapade bara frustration att försöka skriva in titlar med en fjärrkontroll. Han är dock inte helt mot tanken och Netflix omprövar kontinuerligt sådant som tidigare lagts åt sidan.

Todd Yellin menar bestämt att man inte ska lägga till komplexitet som inte ger mervärde eller som hämmar funktionen. Jag frågar om 3D och mer HD-material då vi i Norden generellt har mycket bättre bandbredd än andra länder.

– Netflix kommer fortsätta vara i den absoluta fronten när det gäller HD-utbud. Finchers säsong två av House of Cards blir kanske den första titeln som spelas in i 4K, men det är inte spikat ännu. Todd säger att inom ett par år kommer det finnas mycket 4K-utbud och att streamat material håller på att köra om kabelbolagen.

Yellin 01

När det gäller 3D är Todd Yellin mer tveksam. När man testade det var intresset minst sagt svalt och dessutom finns det inte så många titlar att erbjuda. Han berättar om familjens 55 tums 3D-TV där 3D-glasögonen bara samlar damm trots tillgång till titlar. Netflix har inte avfärdat 3D helt utan det finns på “vi får se vad som händer i framtiden”-listan. Jag frågar Todd om han tror att de fysiska formaten är på väg att försvinna. Han nickar när jag tror att framtiden är klicka och spela upp (click and play).

– Det är bara att titta på siffrorna, säger han. Det kommer ta kanske tio år till, men marknaden minskar år för år.

Jag följer upp med att de fysiska formaten erbjuder extramaterial, vilket inte de streamade gör i dag. Todd Yellin är själv cineast och har haft alla möjliga jobb inom filmindustrin. Han talar sig varm kring hur han lyssnar på kommentatorspår och ser bakom kulisserna-reportage.

– Fördelen med att jobba på Netflix, fortsätter han, är att vi kan testa saker. Till säsong två av House of Cards ska David Fincher och Kevin Spacey göra kommentatorspår. Vi mäter sedan om folk faktiskt lyssnar på dem. Gör de det har vi inget mot att lägga till ännu mer extramaterial. Är ingen intresserad ska dock Netflix inte lägga energi på det. Han skrattar lätt att det kanske bara är han och jag som sitter och lyssnar på det.

Yellin 05

Utbudet på Netflix i USA är större än i Sverige. Jag undrar om möjligheterna att ha en sektion med filmer utan undertexter eller med engelska sådana.

– Netflix arbetar för en sådan lösning och förhandlar med bolagen om just detta. Idag är det rättighetsstrul angående främst undertexterna som sätter stopp för det. Vi kan idag ha rättigheterna till engelska undertexter för en film i USA men får inte använda undertexterna till samma film i Sverige.

Han fortsätter att prata om de välkända problemet med dubbla undertexter, som även finns på fysiska utgåvor. I TV-serien LOST talar några av karaktärerna koreanska och de får inbrända undertexter som i sin tur får en svensk undertext över den inbrända. De har åtgärdat problemet på LOST men det finns fortfarande titlar med överlagrade undertexter.

Yellin 07

Todd Yellin är glad att de har lanserat en bra produkt samtidigt som de lanserat flera stora egna produktioner som House of Cards och den nya Orange is the New Black. Den senare fick premiär samtidigt i de nordiska länderna som i USA vilket Todd tycker visar att vi värderas lika högt jämfört med de amerikanska användarna.

– Även om Netflix är en bra produkt strävar jag och resten av gänget mot att det ska bli en fantastisk produkt!

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.