Insidious: The Last Key

I Insidious: The Last Key, som är den femte delen av Insidious, får vi följa Elise när hon återvänder till sitt barndomshem och de bokstavliga demonerna hon lämnade efter sig.

Det finns två saker jag gillar med Insidious: The Last Key och det finns två saker jag ogillar. Först och främst gillar jag skarpt hur en äldre dam, nämligen Elise som spelas av Lin Shaye, inte helt orädd men definitivt rakryggad möter alla faror som kommer i hennes väg. Del två av uppskattningen ligger i att det finns en del element som bygger upp en bra spökhistoria men båda de här två lysande punkterna kommer med tungt bagage av skräp.

Del ett i listan av saker som aldrig behöver återskapas igen är de två hjälpredorna Elise har i svansen som med varsin hjärnhalva som ska agera ”comical relief” men som oftast behöver en egen comical relief. Man kan nästan höra syrsorna i bakgrunden när de försöker göra sig lustiga. Det andra är då den välbyggda skräcken då och då antar en illvillig skepnad som vill kasta jump scares på oss. Ungefär som att den skriker ”BU!” högt i ansiktet på oss och sen garvar nöjt medans vi tittar surt på den. Varken listigt eller underhållande.

Oftast så är det en och samma problem för mig med exakt alla skräckfilmer, inte bara den här. Jag gillar inte skräckfilm på samma sätt som jag till exempel inte gillar stark mat. Jag gillar inte att plåga mig själv. Därför ser jag i princip aldrig skräckfilm, den enda spänningen mina sinnen tolererar är på sin höjd en väl genomtänkt thriller. Faktum är att thrillers är en av mina favoritgenrer! Men vad skiljer egentligen en thriller och en skräckfilm? I grund och botten är de väl nästan samma sak och borde göra mig rädd av samma anledningar? Men för mig rotar sig rädslan i det som är ett mysterium. Om jag går hem mitt i natten kan jag bli rädd för en främling ända fram tills jag inser att det bara var grannen. Rädslan upplöses i vetskapen om vad det är jag ser. I en thriller är det onda oftast bara ännu en människa medans i skräckfilm, som i till exempel Insidious, så är det onda abstrakt. När jag inte vet vad jag borde vara rädd för så blir jag alltså rädd.

Detta är både styrkan och svagheten med skräckfilm. Insidious: The Last Key är ett fantastiskt bra exempel på detta. Så fort demonen/spöket/monstret visar sitt bokstavligt talat fula tryne så omvandlas rädslan till en Treo i ett glas vatten som sakta bubblar bort. Kvar är bara en besk dryck som man inte vill klunka i sig förutom om man måste. Det som hade hjälpt är att hålla så mycket som möjligt så hemligt man kan, så länge det går. Jag vet att skräckfilmer som inte visat sina ”monster” är de som jag fått ett positivt intryck av. Blairwitch-häxan dök aldrig upp och förblir därmed ett mysterium och en klassisk skräckfilm som filmentusiaster ofta fortfarande talar varmt om. Tror ni vi hade brytt oss om till exempel Bermuda-triangeln om vi fick det mysteriet förklarat för oss? Troligtvis inte. Just därför kommer vi att glömma bort Insidious-monstret med nyckelhanden illa kvickt.

I Insidious: The Last Key, som är den femte delen av Insidious, får vi följa Elise när hon återvänder till sitt barndomshem och de bokstavliga demonerna hon lämnade efter sig. Det finns två saker jag gillar med Insidious: The Last Key och det finns två saker jag ogillar. Först och främst gillar jag skarpt hur en äldre dam, nämligen Elise som spelas av Lin Shaye, inte helt orädd men definitivt rakryggad möter alla faror som kommer i hennes väg. Del två av uppskattningen ligger i att det finns en del element som bygger upp en bra spökhistoria men båda de…

Review Overview

Betyg

40

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.