Insidious: Chapter 3

insidious 3 utvald

Tredje kapitlet i Insidious-serien utlovar att fler hemligheter om ”The Further” ska avslöjas. Jag är inte helt säker på att det är fler avslöjanden som filmserien behöver.

Experten på dödsriket ”The Further”, Elise (Lin Shaye), dog redan i den första filmen vilket har gjort att de båda uppföljarna inneburit att filmerna är lika ickelinjära som Paranormal Activity-serien. Denna tredje film utspelar sig före den första filmen och handlar om Quinn som med hjälp från Elise vill komma i kontakt med sin döda mamma. Obehagligheter uppstår och publiken blir uppskrämd en stund.

insidious 3 3

Jag såg om de två första filmerna innan jag tog mig an den här. Den första filmen var verkligen så obehaglig som jag mindes den från biosalongen. Det krävdes inte skrikande tonåringar för att jag skulle bli vettskrämd. Tyvärr kvarstår dock mitt intryck att det endast är den första timmen som håller måttet. Mot slutet av filmen introduceras ”The Further” och filmen tappar all den stämning som funnits inledningsvis. Kapitel 2 utspelar sig före, parallellt med och efter den första filmen. Om man när den första filmen tar slut känner minsta lilla obehag av det som filmens första halva har inneburit ser uppföljaren till att tröstande förklara allting som varit otäckt. Detta är enligt mig ett stort misstag. Det var därför med viss skepsis som jag började titta på filmen som skulle avslöja ännu mer.

Positivt är att tredje kapitlet drar sig ifrån det som gör det omöjligt för mig att hålla isär 95 procent av alla amerikanska skräckfilmer från de senaste åren: familj flyttar till nytt hus. Den här gången bor familjen redan i en lägenhet. En annan uppfriskande detalj är att huvudkaraktären blir rullstolsbunden några minuter in i filmen. Detta leder till att hon inte kan springa iväg när hon blir rädd utan tvingas stanna kvar i sin säng. Resultatet är att även vi tittare måste stanna kvar i skräcken. I värsta fall hade detta kunnat leda till att vi avslöjar obehaget när vi får se det för lång tid. Men regidebuterande Leigh Whannell (skapare av bland annat Insidious och Saw) lyckas faktiskt förlänga obehaget på ett smårysligt sätt i några scener.

insidious 3 1

Det finns dock inte tillräckligt mycket skräck i Insidious: Chapter 3 för att kompensera allt flum som försiggår i ”The Further”. Jag blir bara trött av det. I den andra filmen fanns i alla fall ett utflippat könsöverskridande barn som roade. Den här gången ska kvarlevande möta sina avlidna nära och kära och lära sig hur de ska gå vidare och sånt. Det enda som möjligen slår det i tråkighet är när Dermot Mulroney som Quinns pappa i början av filmen beklagar sig över att hans dotter fotograferar sin mat och bloggar. En sådan scen hade eventuellt varit träffsäker för 10 år sedan.

Tredje kapitlet i Insidious-serien utlovar att fler hemligheter om "The Further" ska avslöjas. Jag är inte helt säker på att det är fler avslöjanden som filmserien behöver. Experten på dödsriket "The Further", Elise (Lin Shaye), dog redan i den första filmen vilket har gjort att de båda uppföljarna inneburit att filmerna är lika ickelinjära som Paranormal Activity-serien. Denna tredje film utspelar sig före den första filmen och handlar om Quinn som med hjälp från Elise vill komma i kontakt med sin döda mamma. Obehagligheter uppstår och publiken blir uppskrämd en stund. Jag såg om de två första filmerna innan jag tog…

Review Overview

Betyg

30

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.