Insidan ut

insidan1

Vi vet ju alla att det är insidan som egentligen räknas, men aldrig har det varit så tydligt som i Disney Pixars film Insidan ut.

Filmens huvudperson är Jenny, en tolvårig flicka som med sin mamma och pappa flyttar från landet till staden. Men vänta! Så är det egentligen inte för filmen handlar inte om Jenny utan om Jennys inre liv. Om hennes känslor som gestaltas av karaktärer och det är dem vi får följa. Det är Ilska, Glädje, Rädsla, Vemod och Avsky. Glädje är optimistisk och energisk, Ilska har kort stubin och är eldfängd, Rädsla ser risker och faror överallt, Avsky är kritisk och avståndstagande och Vemod är tillbakadragen och dyster. Ja, ni fattar. dessas känslor styr Jenny (eller Riley som hon heter på originalspråket) och hjälper henne att klara vardagen. Saker som händer i hennes liv blir minnen som lagras, speciella händelser blir kärnminnen som styr hennes karaktärsdrag. Den positiva Glädje vill väl och försöker hindra Vemod från att ge Jenny dåliga minnen, ett handlande som leder till en än större katastrof.

Filmen är smart, snygg och intressant. Det hela bygger tydligen på forskning om hjärnan och man känner igen en hel del intuitivt så det kanske stämmer, även om det givetvis är starkt förenklat och visualiserat av Pixars magiska animatörer.

insidan2

Givetvis fångas det några enkla genusschabloner i känslorna, men på det stora hela känns det hela mer ”med glimten i ögat”-roligt än förlegat. Filmen riktar sig mot en målgrupp som egentligen är lite för gammal för animerad film. 10-12 åringar borde ligga i mittfåran och jag tror att med den lite mer vuxna handlingen så kan det gå hem ändå. Som vuxen och pappa till en elvaåring med massor av likheter med Jenny, så skrattade jag flera gånger. Underhållande, snyggt och upplysande.

 

(c) Copyright Disney på alla bilder.

Vi vet ju alla att det är insidan som egentligen räknas, men aldrig har det varit så tydligt som i Disney Pixars film Insidan ut. Filmens huvudperson är Jenny, en tolvårig flicka som med sin mamma och pappa flyttar från landet till staden. Men vänta! Så är det egentligen inte för filmen handlar inte om Jenny utan om Jennys inre liv. Om hennes känslor som gestaltas av karaktärer och det är dem vi får följa. Det är Ilska, Glädje, Rädsla, Vemod och Avsky. Glädje är optimistisk och energisk, Ilska har kort stubin och är eldfängd, Rädsla ser risker och faror…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.