Inhumans

Att säga att Inhumans var en katastrof för Marvel är inte att ta i. Serien ville bli nästa Game of Thrones men kraschade nästan innan den hade kommit ut. Men varför satsade Marvel så hårt på Inhumans och är vilka är de? Om du är nyfiken att läsa så skall du börja med denna miniserie från 2000.

Tv-serien bygger mycket av sin historia delvis på denna bok. Attilan som är Inhumans hem och byggt ovanpå Atlantis har varit en dold hemlighet för mänskligheten under lång tid. Men politiska spel inom Attilan där Black Bolts bror Maximus försöker ta över makten har gjort att Attilan nu dykt upp på de stora nationernas radar. Medan Black Bolt och hans fru Medusa försöker hålla de politiska vargarna inom staden i schack så rör sig en armé allt närmare staden och konflikt verkar oundviklig. Framförallt när man har en ledare vars viskning kan förstöra städer.

Inhumans dök upp första gången redan 1965 i Fantastic Four och har haft en egen serie i olika omgångar och gjort diverse gästspel. Men det är först de sista tio åren som de verkligen kommit i ropet. Varför? En enkel och inte helt otroligt svar är att Marvel inte själva äger rättigheterna till X-Men. Och det har också reflekterat i serieväg där Inhumans har fått betydligt större plats sedan Infinity. Men här skall vi fokusera på den 12 nummer långa serien som då gick under Marvel Knights. För det är kanske den bästa inkörsporten om du är nyfiken på Inhumans.

Här får vi allting som Inhumans har, politik på hög nivå, mycket kammarspel och personer som försöker att skapa sig egna positioner. Men också Terrigen Mist som är det som skapar varje Inhumans. En process som varje ung person i Attilan måste gå igenom för att senare bli tilldelad en roll i samhälle. Vi får följa en grupp unga Attilans och deras transformation och hur den kommer att påverka deras vänskap. Det finns sociala kommentarer över hur USA ser ut och hur samhället är uppbyggt här. Inhumans är en serie som vågar blanda dessa ämnen tillsammans med det politiska spelet och gör det på ett förtjänstfullt sätt.

Framförallt är Inhumans en serie som belönar läsaren. Om man läsare igenom alla 12 numren så kommer man att se hur alla pusselbitar faller på plats och hur saker man först inte trodde var viktig plötsligt får nytt ljus. Paul Jenkis som skrivit manus var en av de viktigaste författarna för Marvel under 2000-talet och var en av dem som hjälpte företaget att vända från konkurs till där de är idag. Mycket tack vare smarta välskrivna berättelser som denna. Sedan har vi Jae Lee utsökta bilder som hjälper till att skapa mystiken kring karaktärerna.

Inhumans är något som man bör uppleva själv. Jag har medvetet varit otydlig om handlingen för jag tycker den är så pass viktigt att man upplever själv. Att veta för mycket är att förstöra för läsaren. Det finns en seg period i mitten innan man förstår hur allting ligger till men om du läser till slut är jag ganska övertygad om att du kommer att bli belönad.

Att säga att Inhumans var en katastrof för Marvel är inte att ta i. Serien ville bli nästa Game of Thrones men kraschade nästan innan den hade kommit ut. Men varför satsade Marvel så hårt på Inhumans och är vilka är de? Om du är nyfiken att läsa så skall du börja med denna miniserie från 2000. Tv-serien bygger mycket av sin historia delvis på denna bok. Attilan som är Inhumans hem och byggt ovanpå Atlantis har varit en dold hemlighet för mänskligheten under lång tid. Men politiska spel inom Attilan där Black Bolts bror Maximus försöker ta över makten…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.