Independence Day: Resurgence

How low can you go? I fallet Independence Day: Resurgence rejält mycket lägre än den första filmen. För detta är inte en film, det är en travesti som försöker klä ut sig till en film och misslyckas kapitalt. Lite som när din pappa bestämde sig för att dansa breakdance på skoldiskot.

Fredrik har redan skrivit om filmen, jag höll på att skriva läs hans recension för handlingen men det finns knappt någon handling så det behöver ni inte göra. Det finns många saker att bli förbannad över men låt oss ta det från början. För 40 år sedan började fenomet med blockbusters på sommaren dyka upp i form av filmer som Hajen. Konceptet förfinades ytterligare under 80-talet i form av High Concept (filmer som gick att beskriva med en mening) men det var först på 90-talet som summer blockbusters verkligen tog fart med filmer som Jurassic Park, Speed och Independence Day. Jag kan inte påstå att den första filmen var bra men den var underhållande, big dumb fun att skölja ner med en iskall cola och en stor popcorn. Den typen av film som var kul att se ett helt kompisgäng efter en dag på stranden.

Men där den första filmen hade någon medvetenhet om att vad den var för något verkar Independence Day: Resurgence ha missat det memot totalt. Tanken är ju god, 20 år senare återkommer utomjordingarna och det är förbannade. Men utförandet? Jag har aldrig sett en film som skrivit Cash Grab så tydligt från rutan ett. Man märker hur tänket gått igenom hela manusförfattandet. Du borde vi inte ha med en kines? Kina är stort nu, viktig marknad. Låter bra, släng med henne som crush till den där jobbige sidekicken vi måste ha med. Och så vidare och så vidare. Alla standardmallar som en film skall innehålla finns här. Inget lämnas åt slumpen för att vi som tittare skall bli ”investerade” i filmen. Och effekten är precis tvärtom, efter tio minuter ångrade jag att börjat titta på filmen. Efter trettio minuter hällde jag upp ett glas starksprit för att orka se klart.

Och så har vi skådespelarna. Det är som att producenterna inte riktigt litade på att de nya skådespelarna kunde bära filmen, helt rätt tänkt både Liam Hemsworth och Jessie T. Usher är usla i sina bärande roller, så man tog med en massa skådespelare från den första filmen. Men det får inte tillräckligt med utrymme heller. Samtidigt som man försöker trycka med ALLA man kunde hitta från den första filmen. Det hela blir sjukt rörigt där alla får lite speltid för att göra alla glada samtidigt som handlingen hela tiden blir lidandes. Eller stryk det sista, det finns ingen handling, det finns en massa scener staplade på varandra i ett försök att göra något som liknar en film.

Det finns många anledningar att ogilla detta men den största för mig är den cynism som genomsyrar filmen. Det är som att man vet om att man gör skit men bryr sig inte för alla får betalt. Som att se en grupp med människor som hatar sitt jobb men lönen är för bra för att säga upp sig och gå vidare med sitt liv.

How low can you go? I fallet Independence Day: Resurgence rejält mycket lägre än den första filmen. För detta är inte en film, det är en travesti som försöker klä ut sig till en film och misslyckas kapitalt. Lite som när din pappa bestämde sig för att dansa breakdance på skoldiskot. Fredrik har redan skrivit om filmen, jag höll på att skriva läs hans recension för handlingen men det finns knappt någon handling så det behöver ni inte göra. Det finns många saker att bli förbannad över men låt oss ta det från början. För 40 år sedan började fenomet…

Review Overview

Betyg

10

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.