Inception (4K UHD)

Inception var den första Christopher Nolan-filmen jag såg utöver Batman Begins och The Dark Knight. Efter biobesöket var jag rätt lyrisk men efter att ha sett den i hemmets lugna vrå var jag inte lika imponerad. Nu när Inception har släppts på 4K Ultra HD blu-ray får den ytterligare en chans trots allt. Vart landar jag denna gången? 

Leonardo DiCaprio spelar Dom Cobb. Han är en form av konsult som baserat på uppdragsgivares instruktioner tar sig in i människors drömmar och stjäl värdefull information. När han och kompanjonen Arthur (Joseph Gordon-Levitt) är på ett uppdrag i Tokyo blir de rekryterade av samma affärsman som de egentligen skulle stjäla information ifrån. Affärsmannen Saito (Ken Watanabe) vill att Cobb och hans kompanjon skall plantera en idé hos en konkurrerande affärsman istället för att stjäla information. Idéen är att en affärmoguls son skall dela upp företag i mindre delar när han inom kort får ärva affärsimperiet. Det är alltså att plantera idéer som kallas inception, det vill säga motsatsen till det som Dom Cobb vanligtvis sysslar med. Betalningen för uppdraget är ovärderlig för Cobb, en chans att komma hem till barnen han har slitits ifrån. Problemet är hans kompanjon och samarbetspartners inte känner till Cobbs tidigare livsval som nu kan ha ödesdigra konsekvenser för alla som väljer att följa med på uppdraget.

Filmen är skriven av Nolan själv och är, precis som flera av hans andra filmer, mer visuellt imponerande än emotionellt kraftfull. Hela filmen står och faller med att du som tittare köper idéen om att det är möjligt att infiltrera andra människors drömmar. Första gången jag såg filmen blev jag troligtvis överväldigad av de vackra visuella inslagen och det maffiga ljudet. Vid ett andra och tredje besök är vare sig handling eller det visuella tillräckligt för att hålla mig engagerad hela filmen igenom. För varje år som går och för varje Nolan-film jag sett, blir det allt tydligare att regissören inte är särskilt bra på att skildra förhållanden eller intimitet. I Inception känns karaktärerna som olika nummer och bokstäver i en ekvation. Resultatet av ekvationen är en historia som känns som ett komplext escape room som inte har något vidare andrahandsvärde när du väl känner till lösningen.

Filmens stora behållning är det maffiga soundtracket av Hans Zimmer och de häftiga visuella inslagen. Det är ingen tillfällighet att de fyra Oscarsstatyetter filmen belönades med samtliga berör bild eller ljud. Skådespelarnas insatser begränsas av Nolans manus som aldrig riktigt ger mig tillfälle att bry mig om karaktärerna. Ett tydligt felsteg när filmen trots allt är ungefär två och en halvtimme lång. En sak är säker, filmens idéer är inte lika smittosamma hos mig som de verkar vara hos filmens drömmare.  När det väl kommer till kritan så är detta en av riktigt häftig actionfilm att dra igång om du vill visa upp din nya 4K-tv för vänner och bekanta. Är du dessutom ett stort Nolan-fan är detta givetvis en uppgradering från tidigare utgåvor på andra format.

Utgåvan: Under månaderna som ledde fram till releasen av de sex 4k-utgåvor vi recenserar denna veckan, marknadsfördes det tydligt hur involverad Christopher Nolan har varit i arbetet med utgåvorna. Efter att ha sett Dunkirk i 4K var mina förväntningar oerhört höga. Tyvärr lever inte denna utgåva av Inception upp till samma höga standard trots en master färdigställd i 4K. Missförstå mig dock inte, bilden är en TYDLIG uppgradering från tidigare blu-rat utgåvor. Filmens HDR-gradering är bra kalibrerad utan att sticka ut något nämnvärt. Ljudmixen är grym trots att den bara levereras med stöd för 5.1 (Ett medvetet val av Christopher Nolan). 4K-utgåvan levererar inga nyheter på extramaterial-fronten om du äger filmen på blu-ray eller dvd sedan tidigare.

Inception var den första Christopher Nolan-filmen jag såg utöver Batman Begins och The Dark Knight. Efter biobesöket var jag rätt lyrisk men efter att ha sett den i hemmets lugna vrå var jag inte lika imponerad. Nu när Inception har släppts på 4K Ultra HD blu-ray får den ytterligare en chans trots allt. Vart landar jag denna gången?  Leonardo DiCaprio spelar Dom Cobb. Han är en form av konsult som baserat på uppdragsgivares instruktioner tar sig in i människors drömmar och stjäl värdefull information. När han och kompanjonen Arthur (Joseph Gordon-Levitt) är på ett uppdrag i Tokyo blir de rekryterade av samma affärsman som…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

65

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.