In memoriam: Sharon Tate 1943-1969

För 51 år sedan idag den 9 augusti blev Sharon Tate mördad av Mansons anhängare, hon blev 26 år. Hon var fotomodell och hade börjat arbeta som skådespelerska och hade en lysande karriär framför sig. Men allt detta fick ett drastiskt slut denna natt, när hon mördades var hon gravid i åttonde månaden. Ett mord som lever kvar med oss, på samma sätt som Mansonfamiljen gör.

Sharon Tate 2

Sharon Tate föddes i Dallas 1943 och tillhörde en arméfamilj som flyttade ofta, bland annat till till San Francisco och Washington. När hon var tonåring flyttade familjen till Italien, där Tate gick på gymnasiet. I början av sin skådespelarkarriär 1963 hade hon mindre roller i tv-shower som The Beverly Hillbillies och Mister Ed, men hennes karriär i Hollywood bestod till störst del av filmroller.

Hon blev mest känd för att ha spelat Jennifer North i Valley of the Dolls (1967), ett drama om tre unga kvinnor i showbranschen. Sharon spelade också i The Fearless Vampire Killers (1967), regisserad av Roman Polanski, och Don’t Make Waves (1967). Men det var hennes roll i The Wrecking Crew (1968) som Tarantino använde sig av i Once Upon a Time in Hollywood (2019). Det var under inspelningen av The Fearless Vampire Killers som Tate och Polanski blev förälskade. Dom gifte sig 1968.

Sharons lovande karriär hade knappt börjat när hon mördades vid 26 års ålder. Hon var gravid i åttonde månaden när Charles Mansons följare attackerade henne och hennes vänner i huset dom hyrde på Cielo Drive, Los Angeles. Fyra andra personer i huset dödades den natten 1969, Abigail Folger (arvtagare till ett kaffeimperium), Jay Sebring (kändisfrisör), den polska författaren Voytek Frykowski och en ung vän, Steven Parent. Polanski var i London vid tiden för morden.

Det har gjorts otaliga filmer och serier om Sharon Tate och Mansonfamiljen, en av dom är Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood, som jag tycker är en väldigt fin hyllning till Sharon. Margot Robbie spelar Tate, en roll hon gör fantastiskt bra och likheten är slående. Andra filmatiseringar om Manson och Tate är tv-serien Aquarius (2015-2016) med David Duchovny, finns på Netflix. Det finns även två dokumentäreserier The Six Degrees of Helter Skelter (2009) som finns på Amazon och Helter Skelter: An American Myth (2020) som jag inte kan hitta tyvärr men det har precis haft premiär i USA så den dyker nog upp snart.

Vila i fred älskade Sharon.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.