In Darkness

Anthony Byrne är absolut ingen nykomling när det kommer till att regissera. Han har ett flertal TV-produktioner under bältet men när det kommer till långfilmer så är In Darkness endast hans tredje. Filmen markerar även huvudrollsinnehaverskan Natalie Dormers debut som manusförfattare och producent. Tillsammans har de lyckats skapa en film som underhåller men som kanske även tar sig lite vatten över huvudet.

Den blinde pianisten Sofia (Natalie Dormer) jobbar med att spela in filmmusik. Under filmens öppningsscen får vi en inblick i hur det är att leva i Sofias värld. Att gå längs en gata full med folk är ett nästan öronbedövande sorl där varenda röst hörs klart och tydligt i munnen på varandra. I tunnelbanan så klapprar hundratals skor mot stengolvet och tåget brummar som ett jetplan. På fiket så bombarderas vi med klinket av kaffekoppar, kaffemaskinens puttrande och en nyhetssändning på fikets TV.

Efter denna attack på våra sinnen så introduceras vi för Sofias granne Veronique (Emily Ratajkowski) som även råkar vara dotter till en beryktad krigsbrottsling under Balkankriget, Radic (Jan Bijvoet). Senare under kvällen så hör Sofia hur det blir bråk i Veroniques lägenhet som ligger rakt ovanför hennes egen. Bråket urartar och Veronique faller ut genom fönstret och dör av fallet.

När polisen kommer för att intervjua Sofia så hävdar hon att hon inte hörde något av vad som hände i lägenheten ovanför. Vi som tittare vet ju dock att det inte är sant. Måhända är Sofia mer än hon utger sig för att vara.

Härifrån så är det svårt att berätta mer om storyn utan att avslöja för mycket så istället  lämnar jag er med summeringen ovan och går direkt in på mina tankar om filmen.

In Darkness  är en thriller med förhållandevis högt tempo och fler tvister i storyn än vad som går att hålla räkning på. Inspirationen till filmen kommer enligt Dormer och Byrne från Hitchcock och 40-talets Film Noir. Jag kan definitivt se att det stämmer men det når inte upp till samma Hitchcock. Storyn har en del hål och en del av tvisterna känns väldigt krystade.

Rollprestationerna är överlag bra och Dormer gör för det mesta en övertygande insats som blind. Filmen har många starka kvinnliga roller vilket alltid är trevligt att se. Fotot är bra med en del riktigt snygga scener som lyfter filmen. Likaså soundtracket är väl framfört.

Blu-ray utgåvan har ett DTS-HD Master Audio 5.1 spår som levererar tillfredsställande ljud i samtliga register. Dialogen är tydlig och enkel att höra och basen är rejäl när den används.  Vad gäller extramaterial så finns det tyvärr inte mycket att prata om. Skivan innehåller korta intervjuer med regissören och de flesta större roller i filmen. Intervjuerna är tyvärr väldigt dåligt klippta och tillför egentligen inte alltför mycket till upplevelsen eftersom de inblandade mest sitter och lovordar varandra.

Som avslutning så vill jag säga att jag fann filmen underhållande trots sina brister och jag kan definitivt rekommendera alla att se den i alla fall en gång.

 

Anthony Byrne är absolut ingen nykomling när det kommer till att regissera. Han har ett flertal TV-produktioner under bältet men när det kommer till långfilmer så är In Darkness endast hans tredje. Filmen markerar även huvudrollsinnehaverskan Natalie Dormers debut som manusförfattare och producent. Tillsammans har de lyckats skapa en film som underhåller men som kanske även tar sig lite vatten över huvudet. Den blinde pianisten Sofia (Natalie Dormer) jobbar med att spela in filmmusik. Under filmens öppningsscen får vi en inblick i hur det är att leva i Sofias värld. Att gå längs en gata full med folk är ett…

Review Overview

Betyg

60

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.