Immortals

Genom att stått bakom The Cell och pratat gott om The Fall har jag automatiskt blivit något av regissören Tarsem Singhs beskyddare i min bekantskapskrets. Att han ens behöver en beskyddare beror på att de flesta har en åsikt om mannen, oftast en negativ sådan. Är hans tredje långfilm, som han redan hunnit följt upp med Spegel Spegel, den där även jag får medge att hans filmer är tomma bakom det visuella?

Vi befinner oss i antikens Grekland, där kung Hyperion (Mickey Rourke) leder ett skräckvälde, medan han söker efter Epirus-bågen. Den sedan länge försvunna pilbågen har, som om det inte vore nog med oändlig tillgång på pilar, möjligheten att frigöra Titanerna. Som de fallna gudar de är, är det bara med hjälp av dem Hyperion kan förinta de nuvarande gudarna och bli allsmäktig. Kungen sätter även sitt blodiga fotspår över Theseus (Henry Cavill) by, tar denne till slav och dödar hans mor. Prästinnan Phaedra (Freida Pinto) och fången Stavros (Stephen Dorff) ser den potentielle krigaren i den utslagne Theseus och med hans hjälp flyr de allihop. Med hjälp av Epirus-bågen som de finner, och Theseus snart behärskar till fullo, kan de snart försöka ta tillbaka sitt land och hindra Hyperion från att starta jordens undergång.

Inledningsvis fortsätter jag i alla fall att försvara Tarsem. Immortals är ett uppenbart beställningsjobb av en studio som velat ha sin egen 300. Sen kan jag inte försvara honom mer, för han skulle kunna ha gjort en bättre film. Handlingen är inte bra. Det är samma gamla misch-masch av grekisk mytologi som nu senast i Wrath of the Titans även om filmen är något mer grundad i mänskligheten. Dessutom rör sig filmen fånigt fort mellan olika uppenbara scenarier, vandringen mellan stora actionscener som gör en film som Hobbit: En oväntad resa episk, existerar inte alls. Det är givetvis svårare att fejka dessa scener i studio och det är tråkigt att Singh, som tidigare i alla fall hittat häftig mark att placera alla sina datorgenererade platser på, inte fått/velat göra det här.

Det finns givetvis snygga bilder även i Immortals, men till skillnad från i framför allt The Fall, ångrar jag ofta att jag inte tryckte på paus, ramade in, och hängde upp teven innan någonting dumt hann hända i scenen. Lyckligtvis är filmen fortfarande underhållande med spektakulär slow motion under hack och slafset. Mickey Rourke är kul som elaking med väldigt uppfinningsrika kostymer. ”Krabbklo-hoodien” är min personliga favorit. Jag blir lite orolig för 300-regissören Zack Snyders Man of Steel där Henry Cavill ska bära Stålmannen-trikåerna för här bär han inte upp mycket i huvudrollen. Då talar jag inte om de tunna tygbyxor han bär genom filmen, utan än så länge har han inte det där lilla extra. Samtidigt är det väl mycket begärt av en kille jag noterar för första gången. Stephen Dorff har jag alltid gillat och Freida Pinto är ungefär snyggast i hela världen så att de inte passar in i antikens Grekland struntar jag i. De hjälper mig att vilja följa Theseus genom äventyret, även om deras karaktärer egentligen inte heller är särskilt intressanta.

Immortals filmades för 3D, men då Nordisk Films DVD som jag sett befinner sig ungefär så långt från ny teknik man kan komma, kan jag inte säga mer om det än att det inte stör. Tarsem Singh har inte ändrat sitt bildspråk på grund av det utan att han har gått från att tänka utanför boxen, till att jobba inne i boxen, har nog med produktionen att göra. Immortals har inte dödat mitt förtroende för Singh, men det har fått mig att fundera på om det förtroendet kanske är odödligt.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.