Hysteria

Under 1800-talet led över hälften av Londons kvinnor av ”hysteri”, en sjukdom som gav symptom så som ångest, nedstämdhet, dystra tankar och självfallet hysteriska utbrott, därav namnet.

Mortimer Granville hamnar på en klinik där de behandlar denna sjukdom, som berodde på att livmodern inte satt där den skulle och man var tvungen att rätta till den. Hur gick då det till? Jo, lite olja på händerna och sedan förde man in två fingrar i kvinnans kön, roterade och efter det så var alla symptom tillfälligt borta. Mortimer började som assistent och hans bostad ingick i jobbet, men det var inte bara han som bodde där utan det var även hem åt hans chef Dr. Robert Dalrymple. Dalrymples fru hade gått bort några år tidigare men han hade även två döttrar, det var lite diffust i frågan om båda döttrarna bodde där men en gjorde det utan tvekan, Emily.

Emily är den typiska idealkvinnan en man på 1800-talet kunde önska sig, snäll, tyst, artig och oavsett situation väldigt vacker. Mortimer verkade instämma då han omedelbart blev förälskad i henne, här antog jag att Dalrymple skulle misstycka. Det kändes som en sådan film där kärlekshistorian skulle bli lite knepig eller jobbig men det visade sig att han mer än gärna ville se dem som ett par. En kväll under middagen sa han till Mortimer att han gärna, efter sin egen bortgång, skulle se att Mortimer kallade kliniken sin egen och att han trodde att Emily skulle passa fint vid Mortimers sida.

Han började snart få många egna patienter och kvinnorna verkade uppskatta behandlingen mycket. Om ni inte redan har förstått det så var det inget inga fel på kvinnornas livmoder utan deras humör hade helt enkelt att göra med en sexuell understimulering. Det var dock inget som den tidens läkare kunde lista ut då de levde under filosofin att kvinnor inte kan känna sexuell njutning utan en penetration av ett manligt kön. Trots antalet orgasmer i den här filmen får den dock inte misstas för någon slags porr, även om det ibland bara är klipp på den ena skrikande kvinnan efter den andra. Hur som helst så strömmade patienterna in till Mortimer, det kan hända att han blev vald före Dalrymple då effekten mycket väl kan ha förbättras då en ung, attraktiv man utförde den istället för en man som är bara några år ifrån pension.

Medan tiden gick så lärde Mortimer känna sin chefs andra dotter, Charlotte, mer och mer. Hon verkade vara sin systers raka motsats, hon kämpade för kvinnliga rättigheter, jobbade på ett härbärge och var väldigt fylld med vilja, passion och liv. Mortimer verkade lite rädd för henne till en början men sedan började en vänskap växa fram. Vid den här tiden har det börjat gå dåligt för Mortimer under hans behandlingar, han började få kramper i sin hand och när Dalrymple fick veta det så var det bara tack och adjö och Mortimer hade nu blivit avskedad från ännu ett av närmare tio jobb under det senaste året. Men det kan ha varit en av de bästa grejerna som kunde hända eftersom han fick flytta tillbaka till sin uppfinnarvän som just nu höll på med en elektrisk dammvippa som Mortimer, av en händelse, upptäckte var skön att hålla mot sig när den var igång tack vare den starka vibrationen. Han testade sig fram lite och vips så var den första vibratorn född. Det är det den här filmen handlar om i grunden, mannen som uppfann vibratorn. Nu behövde han bara sälja in den till Dalrymple och sedan klura ut om han faktiskt ville vara med Emily eller om det helt plötsligt var Charlotte som lockade mer.

Kärlekshistorien är lite töntig och förutsägbar men förutom den delen, som jag faktiskt uppskattade lite, så är det här en väldigt bra film. Det är inte ofta jag hittar filmer som är i någon mer genre än komedi, som den här till exempel som är en romantisk komedi, som faktiskt är rolig. Men här skrattade jag om och om igen, samtidigt som jag satt och var tacksam för att jag inte levde under 1800-talet. Den här ”sjukdomen” orsakade ändå att kvinnor hamnade på mentalsjukhus och nu i efterhand kan man ju inte göra annat än att skaka på huvudet och tänka att allt de behövde var en redig orgasm. Därför var det ju bra att Mortimer Graham fanns. Strax efter att några kvinnor fått pröva vibratorn så började den säljas för hemmabruk och än idag är vibratorn den mest sålda sexleksaken i världen. Jag tror att jag har större delen av världens kvinnor bakom mig när jag nu avslutar den här texten med att tacka Mortimer Graham, du förtjänar lika mycket cred som mannen som uppfann glödlampan.

About Camilla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.