Hur och var ska jag se Dunkirk?

På onsdag den 19/7 har Dunkirk premiär.  I Sverige kommer tre biografer visa filmen i 70mm samt en i digital IMAX. Är ni minsta osäkra på hur och var ni ska se filmen så kan ni läsa vad jag anser om saken.

Filmen visas i 70mm på Rigoletto i Stockholm, Bergakungen i Göteborg och Royal i Malmö, samt i digital IMAX på SF Mall of Scandinavia.

Dunkirk är inspelad på 65mm film i bildformaten 2.20:1 och 1.43:1. I en digital IMAX-salong som den i Solna är bildformatet inte 1.43:1 utan 1.90:1. Detta är oftast standardformat på digitala IMAX-salonger. Bildformatet kommer variera mellan 1.90:1 och 2.20:1 precis som på era Blu-ray-skivor av Nolans senaste tre filmer; ibland letterbox, ibland fylls hela skärmen.

Digital IMAX som finns i Mall of Scandinavia är bildformatet 1.90:1 och upplösningen 2K 

 

Väljer man att se filmen på 70mm eller digitalt i en vanlig biograf kommer det vara samma bildformat under hela filmen; 2.20:1.

Jag tycker själv det är mäktigt att se film i IMAX och reste till London endast för att se Interstellar i formatet, men då var det 70mm-film i projektorn och upplösningen var mellan 6K och 18K beroende på om scenen var filmad på 35mm eller 65mm.

I en digital IMAX som den vi har i Sverige så är det två stycken 2K-projektorer som visar samma bild med en viss förskjutning för interpolering av bilden. Personligen tycker jag detta är för lågupplöst för en 22 meter bred duk trots de dubbla projektorerna. Om jag bodde i Stockholmsområdet hade jag siktat in mig på Rigoletto för 70mm-visningen som motsvarar 12-13K i upplösning.

 

70mm film med en upplösning på ca 16K i formatet 2.20:1 

Ett flertal biografer här i Sverige har 4K-projektion och på så vis kommer upplösningen vara högre och därmed skarpare än digital IMAX. Hade Royal i Malmö endast visat filmen digitalt och alternativet på andra sidan sundet endast varit IMAX hade jag sett den på Royal. Jag var beredd på att åka till Köpenhamn för att se Dunkirk på Imperial som jag fick göra med Hateful Eight men nu går filmen i 70mm i min hemstad!

Har ni vägarna förbi London skulle jag rekommendera BFI IMAX med sin 20 x 26 m stora duk, där får man behålla kakan och äta upp den, det enorma IMAX-formatet och den höga upplösningen som 70mm-film innebär. Alternativet till BFI IMAX är Empire, Leicester Square IMAX som visserligen är digital men använder dubbla 4K-projektorer med laser på en 26,5 x 15,6 m stor duk. Jag har själv inte sett film i Empire-salongen men de flesta verkar positiva till den nya tekniken även om den inte kan ersätta 70mm IMAX i 18K.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.