Hur blev det så här? eller Nostalgins återkomst är ostoppbar!

IMG_0063”It was 20 years ago today” är inledningen på the Beatles legendariska album Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band. Och det var nog ungefär 20 år sedan som vinylskivan förklarades som död. Riktig död var den inte men CD-skivan hade då under sina första tio år i stort sett dödat vinylskivan. 

Jag var som alla andra och gick över till CD. Ganska tidigt till-och-med. Skulle gissa på 85-86 ungefär. Vissa av vinylerna kompletterades och ersattes med CDversionen av samma skiva och så småningom såldes en del av vinylen. Dock inte allt, några hundra blev kvar och skivspelaren blev också kvar. Och det lyssnades väl lite då och då, men för något år sedan fick jag en sån där uppenbarelse. Jag hade kört Spotify hela sommaren. Det var varmt så jag hade haft stereo även ute i trädgården. En av fördelarna med att bo på landet är att jag även utomhus kan ösa på ordentligt utan att riskera besök av störjouren. Och spelade i trädgården det gjorde jag också. När hösten kom blev det lyssning inomhus igen och det var då det stora haksläppet kom. Det lät ju mycket mer levande på vinylspelaren än med Spotify.

IMG_0160

Så vaknade mitt intresse för musik igen. Vinylen är ju mycket roligare att lyssna på och fodralen gick ju att se något på också. Det ger mycket mer känsla och skivorna går ju fortfarande att köpa. Faktum är att vinylförsäljningen ökar varje år med 20-40%. Härom veckan var jag på invigning av en ny skivaffär där vinyl stod för sortimentet till största del. I grannbyn med knappt 2000 invånare finns en vinylbutik, där både begagnade vax och nypressningar säljs och den trevlige engelska ägaren bjuder på kaffe.

IMG_0452

Hur kan det vara så här? Rimligen borde det gå att få godtyckligt bra ljud med digitala medier och det gör det naturligtvis också. Digitalt strömmad media är givetvis det enda rätta, men ändå hittar jag mig själv allt oftare framför skivspelaren lyssnandes på vinylskivor och vinylsamlingen växer och växer. Och det känns svårt att förstå att jag för 25 år sedan sålde en massa skivor, men var sak har sin tid …

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.