Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

robertghundra

Det finns tillfällen då man bara vill försvinna. Allan Karlsson som alltid funnit sig oavsett vilken situationen nu må vara, kommer till ett sådant tillfälle när han på hemmet fyller 100 år. Han reser sig upp och lämnar hemmet fönstervägen. 

Så börjar Felix Herngrens filmatisering av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Fredrik Nyström har redan recenserat filmen. Läs mer om handlingen här, så ska jag enbart gå in på varför jag inte är lika nöjd som Fredrik med filmen.

100_1

Jag har inte läst Jonas Jonasson succéroman från 2009 som 2010 blev den mesta sålda boken i Sverige. Jag måste dessutom erkänna att jag inte är något stort fan av Robert Gustafsson. Jag tycker mest han brukar grimasera och överspela. Robert spelar hundraåringen Allan Karlsson i Felix Herngrens film baserad på boken. Filmen gick upp på biograferna på juldagen 2013 och passerade mindre än en månad senare en miljon biobesökare. Jag var inte en av dem.

Filmen och boken är alltså succéer och när jag ser den på Blu-ray så har jag byggt upp en viss förväntan på att bli gediget underhållen under de nästan två timmar som filmen varar. Och underhållen blir jag förvisso, men inte alls till den grad som jag förväntat mig. Jag drar på smilbanden flera gånger, men jag skrattar aldrig. Och detta ska ju vara den roligaste svenska filmen på länge, baserad på en bok som folk skrattade högt åt när de läste den i tunnelbanan på väg till jobbet. Jag vill skratta, men jag blir inte så road att det leder till skratt. Lite modest motion åt smilbanden är allt den mäktar med att ge mig.

100_2Vad beror detta då på? Är det att jag inte trillar dit på Gustafsson? Nej, Robert Gustafsson är fullkomligt lysande som hundraåringen. Det gedigna maskeringsarbetet fungerar utmärkt, utom möjligtvis i några scener där Gustafsson ska vara ung (inte barn utan ung vuxen). Gustafsson är stjärnan i filmen och det gör att de andra bleknar bort totalt. Mia Skäringer känns helt malplacerad för mig.

100_3Sedan är nog problemet att jag sett detta förr. Jag har nämligen sett en liten film som 1994 med Tom Hanks i huvudrollen. Forrest Gump hette den. Forrest var visserligen inte hundra år gammal, men annars är det mesta sig likt förutom att man kryddat den svenska varianten med valda delar av Jönssonligan och kalkonkultfilmen Smala Sussie.

Är det då ett helt slöseri med tiden att se denna film? Nej, jag tycker att den är helt OK. Den är snyggt gjord och Robert Gustafsson gör en bra insats, men mitt betyg stannar ett eller två snäpp under de superlativ och stjärn-/pluskavalkader som pryder omslagets baksida.

© Buena Vista © Nice FLX Pictures

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.