Hummingbird

Du har säkert sett Eastern Promises och gillat dess skildring av Londons undre värld. Kanske har du även sett Dirty Pretty Things och gillat dess skildring av Londons undre värld. Nu gör de filmernas manusförfattare, Steven Knight, debut även som regissör med Jason Statham i en skildring av … ja, ni fattar.

Hummingbird, Jason Statham

Den brittiske Afghanistan-soldaten Joey har deserterat efter en traumatisk episod där hans kompani dödades och han hämnades på värsta möjliga sätt. Nu lever han på Londons gator där han framför allt har knutit nära band med den prostituerade Isabel. När han får ett tillfälle att skydda sig bakom en bortrest mans identitet, tar han ett jobb för den organiserade brottsligheten och ger intäkterna till de fattiga. Den han litar på att allt fördelas rättvist heter Cristina, en nunna som med viss tveksamhet tar emot pengarna tills hon får veta var de kommer från. Joeys liv ändras dock när mer hänsynslösa gangstrar en dag säljer Isabel till en våldsam finansman som slår ihjäl henne. Joey kan inte annat göra än att slå sig fram genom den undre världen för att hitta och ta livet av mannen från den övre.

Hummingbird 1

Det gick ganska snabbt att slå fast att Hummingbird inte var i samma klass som filmerna Knight endast skrivit för, vad jag nu vet, bättre regissörer. Manuset tvingar visserligen fram lite mer känslor än vanligt ur Jason Statham, men jag vet inte hur mycket gladare jag blir av att se honom gråta. Det som är lyckat med den mer dramatiska tonen är väl att den skiljer sig mot alla generiska actionfilmer han spottar ut sig, och som jag sedan länge slutat se frivilligt. När jag inte kan skilja titlar från varandra är det inte kul längre. Det som är allra mest befriande är att i filmens inledning få se Statham nedgången till oigenkännlighet. Det är väldigt synd att han så snart får sitt vanliga karaktärslösa utseende igen. I övrigt är det ett internationellt budgetgäng man skrapat ihop, med polska Agata Buzek som ett oerhört styltigt val som Cristina. Det är i och för sig kul att se Vicky McClure spela en karaktär som inte är Lol i This is England, men rollen är så liten att jag ändå inte kommer minnas att jag sett henne i någon annan roll än Lol.

Hummingbird, Jason Statham

Som vanligt med Knight är det ingen vacker sida av London som visas upp, men däremot en väldigt internationell. Förutom de spektakulära vanföreställningarna med titelns kolibrier, är det mest minnesvärda med hans manus att han låtit kineser tala kinesiska mellan varandra, och samma sak med ryssar. Ovanligt autentiskt för att vara en engelskspråkig film. Medan vi får alla språk textade utelämnas Joey en hel del information som skulle kunnat ta honom till slutet av filmen tidigare. I övrigt är det förvånande nog ett ganska dåligt manus, som slarvar med detaljer och saknar vardagliga repliker som gör historien levande, även om de kanske inte driver den framåt. Hummingbird är ett actiondrama så det smäller långt ifrån hela tiden, men när det gör det slåss Joey resolut och utan nonsens. Då det hastiga våldet är det enda som håller riktigt bra är det nästan synd att Statham för en gångs skull vågade sig halvvägs ifrån actiongenren.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.