Huldra – Sveriges kommande fantasysuccé?

Huldra 01

Huldra är en ny svensk övernaturlig thriller som är planerad att vara klar i mars 2014. Jag fick chansen att tala med filmens producent och regissör Ove Valeskog en tidig torsdagsmorgon.

Ove Valeskog är en film- och berättarentusiast som tidigare bland annat legat bakom ljuddesign på den svenska skräckfilmen Sleepwalker. Huldra är en idé han jobbat med, och utvecklat manus till, sedan 5-6 år tillbaka och 2011 släpptes en del av historien som novellfilm. För att sälja in en långfilmsversion gjorde han även en pilottrailer som visade vilken potential den fulla berättelsen har.

Vad är en huldra?

– Huldran är mer känt som skogsrået i Sverige, men i vissa delar och i Norge är detta namn vanligare. Det finns vissa skillnader på detta väsen, ofta har den en ihålig rygg, ibland har den rävsvans. Min huldra är mer av en entitet än en levande varelse. Som när en fisk hugger ett drag och dras ut ur sitt universum, så lockar min huldra till sig alfahannar till hennes värld. I filmen används naturens droger för att öppna sinnet och väcka lusten för huldran; så det blir en ganska ”knarkig” film.

Vilka filmer har du inspirerats av för Huldra?

– Lite The Shining, Pan’s Labyrinth, Jacobs Inferno, Apocalypse Now och en hel del Deliverance.

Huldra 02

Hur är det att agera både regissör och producent?

– Det ställer så klart ännu högre krav på disciplinen, men jag har så många proffsiga kollegor med mig. Under 15 år i filmbranschen skaffar man sig en hel del livlinor och nu har jag dragit i alla. Bland annat har jag en linjeproducent som tar fullt producentansvar när jag regisserar. Jag är väldigt tacksam för all backning.

Hur långt har ni kommit i inspelningen, och vad är det största hindret ni stött på?

– Vi har filmat drygt 80% av manuset. Den största fienden är tiden. När man filmar lågbudget (och säkert med alla budgetar) är det stor press, då det är sällan man kan vara kvar på ett ställe så länge som man vill. Vid ett tillfälle sa min linjeproducent ”Ok Ove, nu har du en tagning kvar på den här platsen”. Då är det bara att lösa det och ur kriser föds de bästa idéerna, så till slut blev scenen mycket bättre än jag hade skrivit den från början. Sen har vi nästan haft för bra väder i sommar, de få regnscener vi har i manus har vi inte hunnit filma ännu. Men det är bra med sol för att hålla allas humör uppe och snart åker vi till Berlin för att spela in filmens inledningsscener.

Huldra 03

Vad är filmens budget och hur fick du den finansierad?

– Inspelningsbudgeten är på 12 miljoner men i rena pengar har vi bara haft cirka 500 000 kronor. Resterande består av tiden som alla inblandade lagt ner, mot andelar i filmens framtida försäljning. Postproduktionen är dock inte inräknat, men jag planerar att den kommer kosta cirka tre miljoner till. Går ett stort bolag in kan det bli både fem och tio miljoner, men annars låter jag ”cowboys” nere i källarna göra effekterna. Jag tror inte att filmen står och faller med detta. De pengarna jag har är vare sig från något produktionsbolag eller från Svenska Filminstitutet, men jag inte heller bett om några pengar från dem. Jag är en svenskfödd snart 45-årig man, utan utbildning från Dramatiska Institutet, så det kommer aldrig att hända. Jag är en entreprenör och inte van att gå runt med en hatt i handen. Efteråt får de dock gärna komma till mig och fråga varför jag inte kontaktade dem om filmen.

Vad skulle du säga allmänt om klimatet för att göra skräckfilm i Sverige?

– För det första vill jag vara tydlig med att Huldra mer är en thriller än en skräckfilm. Men filmarbetare i Sverige är entusiaster när det kommer till den genren, så jag skulle säga att det är bra.

Huldra 04

Av vad jag kunde se i pilottrailern kommer filmen till stor del vara på engelska, hur ser du på den internationella marknaden för (den internationella titeln) Huldra: Lady of the Forest?

– När jag bestämde mig för att göra filmen på engelska förstod jag direkt att jag inte skulle kunna få engelskt modersmål på samtliga roller. Därför blev det en internationell grupp av karaktärer med en britt, en spanjor, ett par tyskar och så några svenskar förstås. Dessutom är David Bateson, sydafrikanen som spelar Hitman i den populära spelserien, med som kampsportstränare. Det är ju en nischfilm, så man måste tänka hela världen, och tänka på vad som till exempel kommer fungera i Storbritannien. Jag har kontakt med tyska distributörer, så vi får se hur deras strategi blir med filmfestivaler etc.

Vad tänkte du när du fick höra om den norska filmen Thale, som också handlar om en huldra?

– Både Thale och Trolljägaren har jag bara haft nytta av när jag presenterat Huldra för alla som satsat tid och pengar på filmen tillsammans med mig. De bevisar att jag hade rätt om att det här är något som är rätt i tiden, när jag började skriva manuset. Jag tror dessutom att om inte min novellfilm redan hette Huldra skulle de säkert valt det namnet till Thale. Visst är det lite tråkigt att inte hinna först, men samtidigt är nästan det enda som Thale och min film kommer ha gemensamt att vi båda visar rumpor. Och jag kommer visa mer!

Huldra 05

Vilken annan varelse från nordiskt folkväsen skulle du vilja göra en film om? Snälla säg Näcken!

– Haha, jag tycker det var lite kul att vända på sagornas genusperspektiv i Huldra. Att det är den vackra kvinnan som är farlig och den tuffaste mannen nästan blir en prinsessa, jag hoppas att det kommer bli lite kontroversiellt. Jag har redan en idé till min nästa film och det är klart att det skulle vara intressant att vända tillbaka rollerna igen…

Ni som vill veta mer om Huldra besöker med fördel hemsidan www.huldra.org och filmens Facebook-sida.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.