How To Train Your Dragon (4K UHD)

Universal har knappast satt världen i brand med sina animerade filmer på UHD formatet och framförallt deras katalogtitlar inom den genren har gjort väldigt lite för att skilja sig från sina blu-ray motsvarigheter och motivera till en uppgradering.

How To Train Your Dragon gör förhållandevis lite för att ändra på detta faktum och är en väldigt blandad kompott när det kommer till dess audiovisuella presentation som bäst kan beskrivas som trevande. Bra men inte fantastisk. Det märks tydligt att filmen är en produkt av den gimmick fyllda 3D-hysterin som rådde under perioden och How To Train Your Dragon är fylld till bredden av scener där objekt och karaktärer kastas mot dig som åskådare. Något det daterar produktionen en hel del.

Likt många andra datoranimerade filmer så är How To Train Your Dragon renderad i 2K för att sedan blivit uppskalad till 4K för UHD formatet och presenteras i 2160p. Vid en A-B jämförelse mellan blu-ray och UHD märker man därmed snabbt att förtjänsten av den högre upplösningen precis som med många andra animerade titlar inte till fullo är helt uppenbar vid ett första ögonkast. How To Train Your Dragon är inget åttonde underverk när det kommer till dess visuella komplexitet. Framförallt saknar de mänskliga karaktärerna nyanser med deras slätstrukna, normaliserade hud och brist på tydliga visuella särdrag annat än bombastiska skägg och hårflätor.

Texturer samt objekt bibehåller ungefär samma skärpa och sammansättning mellan UHD och Blu-ray versionerna. De största märkbara skillnaderna finner man föga förvånande i de mer komplexa elementen: päls, hår, gräs och lövverk samt drakarnas fjällpansar, vilka alla åtnjuter en trivsamt expanderad detaljnivå. Bland övriga objekt får man leta hårt och länge för att se någon större ökning i bildkvalité mot blu-ray utgåvan . Mer intressant hade det i sådana fall varit om Universal låtit mastra om hela filmen snarare än att bara nöja sig med en 2160p uppskalning.

Den stora vinningen finner vi istället i utgåvans HDR som ger How To Train Your Dragon en fantastisk lyster och gör UHD utgåvan till en fest för ögonen. Här märks det tydligt att teamet har konsulterat tillsammans med legenden Roger Deakins och levererar en noterbar skillnad i färgernas mättnad, djup och nyans. Detta blir snabbt uppenbart under den inledande scenerna som utspelar sig under nattetid och är skoningslöst dunkla med intensiv, påträngande svärta som förstärker känslan av utsatthet. Likväl har skuggor ett rikare, mer distinkt och mångfasetterat djup.

Filmens palett är långt mer intensivt och levande på ett sätt som blu-ray motsvarigheten helt enkelt inte kan mäta sig med. De mänskliga karaktärerna har en djupare naturlig komplexitet och lyster. Samtidigt har även de ofta väldigt färgstarka drakarna blivit betingade med ett helt nytt liv tack vara filmens HDR och nu verkligen kommer till sin rätt. Värt att nämna är också alla eldar och flammor som har en otrolig värme kring sig med många nya nyanser av orange, gult och rött som ger de elementala krafterna en fantastisk intensitet. Paletten är rakt igenom strålande och dess lätt överdrivna toner passar bra tillsammans med den datoranimerade estetiken i How To Train Your Dragon.

Ljudmässigt är dessvärre den nya UHD utgåvan lite av en besvikelse. DTS:X ljudspåret är en aning tillbakadraget och försiktigt i sin karaktär samt lite väl centrerat med tydlig avsaknad av verklig dynamik, kraft eller lyster. Här finns ingen reell tonstyrka och ljudspåret lyfter aldrig i de stunder man förväntar sig och är istället lite alldagligt och trevande i sin ton. Det kan beskrivas, lite passande. som att det blivit vingklippt och aldrig ges möjlighet att verkligen bredda ut sina vingar och ta till flykt.

Detta är samma tendenser vi hört på många av Marvels UHD filmer och tycks vara anpassat till soundbar publiken snarare än ljudentusiaster med en tydlig tomhet i de övre och lägre registren. Jag fick personligen gå en bra bit över min normala referensvolym för att verkligen kunna ge någon seriös bedömning av ljudbilden och även då blev lätt jag besviken av den tydliga bristen på energi. Dialogen däremot är rakt igenom hela filmen klar och tydlig utan att vid något tillfälle visa tecken på att dränkas eller bli överdrivet dominerande.

Med allt detta sagt är DTS:X ljudet trots sina brister en aning mer balanserat och välavvägt än det DTS-HD Master spår som finns på blu-ray utgåvan. Men man kan inte heller blunda för de möjligheterna som fanns här men av någon anledning inte nyttjades. Det är tydligt att Universal dessvärre har slarvat och underpresterat på denna fronten och man kunde helt klart önskat sig mer.

Summa summarum så är UHD utgåvan av How To Train Your Dragon en film som trots min kritik ändå kan vara värd att se igenom och ha i din ägo. Speciellt ifall du tillhör den skara personer som uppskattar dess kvalitéer och tema sedan innan. Den briljerar i sitt användande av HDR och är ett kraftfullt exempel på vad som faktiskt går att åstadkomma med äldre datoranimerade filmer på formatet. Det är väldigt synd att Universal av någon outgrundlig anledning valt att inte lägga samma tid och kärlek på de resterande elementen av How To Train Your Dragons presentation och lämnar oss med en bra men inte fantastisk UHD utgåva.

Universal har knappast satt världen i brand med sina animerade filmer på UHD formatet och framförallt deras katalogtitlar inom den genren har gjort väldigt lite för att skilja sig från sina blu-ray motsvarigheter och motivera till en uppgradering. How To Train Your Dragon gör förhållandevis lite för att ändra på detta faktum och är en väldigt blandad kompott när det kommer till dess audiovisuella presentation som bäst kan beskrivas som trevande. Bra men inte fantastisk. Det märks tydligt att filmen är en produkt av den gimmick fyllda 3D-hysterin som rådde under perioden och How To Train Your Dragon är fylld…

Review Overview

Bild (4K)
Ljud (DTS:X)

65

About Marcus Persson

En ständigt kaffedrickande, välartikulerad hedning från den sydskånska tundran med en brinnande passion för obskyra filmer, hifi, analog media, och whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.