How To Train Your Dragon 2 (4K UHD)

Universals högtflygande drakryttare återvänder för att ännu en gång ta oss med på en sväng om uppe bland molnen i sin nya högupplösta skrud med större färgrymd och ett uppgraderat mer bombastiskt ljudspår.

Det är i varje fall där mina förhoppningar låg när jag satte igång UHD versionen av filmen. Men efter den stundtals briljerande och lika ofta stapplande UHD utgåvan av den första How To Train Your Dragon så har Universal och deras filmtekniker en del kvar att bevisa. Att hoppas och drömma om en regelrätt 4K remaster snarare än bara en uppskalning är något jag kommit att lära mig är förhållandevis fruktlöst när vi talar om datoranimerade långfilmer. Kanske främst gällande katalogtitlar.

Att omsorgsfullt och noggrant göra en riktig 4K remaster av en datoranimerad långfilm är, om sanningen skall fram, något som till och med Pixar tydligt uttalat sig kring som något med avsevärt litet mervärde. Speciellt jämfört med att göra motsvarigheten med en normalt kamerainspelad film eller en baserad på handritade bilder. Vinsten i den ökade detaljrikedomen är helt enkelt försvinnande liten och marginell i de bästa av fall.

Med allt det sagt. How To Train Your Dragon 2 är bildmässigt ett tveklöst lyft från tidigare utgåvor. Att påstå något annat skulle vara en ren dumhet. Modellerna och världen i filmen gynnas av de fyra års tekniska framsteg som industrin hann göra vilket direkt återspeglas i den ökade detaljrikedomen som UHD skivan uppvisar genom dess 2160p (2KDI) presentation. Mest tydligt märkts detta i hur människohud visar en bredare komplexitet med ljus som penetrerar och skapar flera olika färger snarare än en matt ogenomtränglig yta av beige.

Precis som tidigare så har Roger Deakins konsulterats även under restaureringen av How To Train Your Dragon 2 vilket ger oss samma fantastiska användande av HDR som Hiccup, Toothless och hans vänner bjöd på i första filmen. Ljussättningen och känslan av lyster, liv och en kännbar världslig textur är påtaglig.

Skuggor har fått helt nytt liv och levererar samma rika, nyanserade svärta som i föregångaren. Moln har mer volym och djup. Himmeln sprakar i flera härliga färger och de minst sagt spektakulära drakarna får stundtals bilden att till synes explodera i olika kulörer. Detta tillsammans med alla elementära krafter som visas upp (eld, vatten, dimma, is osv) bidrar till en otrolig helhet som lämnar en med ett leende på läpparna. Roger Deakins geni skiner igenom och filmens HDR briljerar.

Men är bilden som presenteras verkligen helt fläckfri och utan problem? Nej, dessvärre inte. Men även solen har sina fläckar som man brukar säga. I mitt fall, något som jag även kunde bekräfta genom andra som sett UHD utgåvan av filmen, så fanns där ett fåtal scener som uppvisade svag posterisation vilket tydligen är vanligt förekommande vid färgreduktion inom datoranimation. Men något som likväl borde åtgärdats här. Det är en märklig blunder på en i annars så fläckfri presentation.

Ljudmässigt får vi en lite livligare upplevelse än den som återfanns på UHD skivan till första How To Train Your Dragon. Universal levererar en DTS:X Master på 6553 kbps som är lite piggare, med tydligare och mer frekvent användande av LFE samt med en överlag öppnare ljudbild som bjuder på gott om vinande vind och tjutande vikingar från alla håll och kanter. Mycket beror självfallet på din uppsättning och kvalité av högtalare hemma men personligen kändes det att jag fick ut mer njutning från denna jämfört den första filmens UHD version. I varje fall på ett ljudmässigt plan.

Så exakt hur bra är How To Train Your Dragon 2 i sin nya UHD skrud och är det en film som är värt att ha i sin ägo? Svaret på detta beror slutligen helt på dina preferenser till filmserien som helhet. För sett enbart till klivet upp i kvalité som presenteras här så kan man varken på ett ljud eller bildmässigt plan förneka alla (tydliga) förbättringar. Den är precis som den första How To Train Your Dragon restaureringen helt överlägsen sin blu-ray motsvarighet.

Den fantastiska HDR som återfinnes är bara den värd inträdespriset för att beskåda om du har möjligheterna till det. Visst, vi kan argumentera om att filmens nya DTS:X mix inte är riktigt vad den borde och att där kunde vara mer glädje i ljudet. Men hur vi än vänder och vrider på det så är How To Train Your Dragon 2 på UHD ett bildmässigt spektakel. En kavalkad i färger av sällan skådad kaliber och jag önskar nu inget hellre än att låta Roger Deakins vara en del av alla kommande datoranimerade filmsläpp på UHD formatet.

Universals högtflygande drakryttare återvänder för att ännu en gång ta oss med på en sväng om uppe bland molnen i sin nya högupplösta skrud med större färgrymd och ett uppgraderat mer bombastiskt ljudspår. Det är i varje fall där mina förhoppningar låg när jag satte igång UHD versionen av filmen. Men efter den stundtals briljerande och lika ofta stapplande UHD utgåvan av den första How To Train Your Dragon så har Universal och deras filmtekniker en del kvar att bevisa. Att hoppas och drömma om en regelrätt 4K remaster snarare än bara en uppskalning är något jag kommit att lära…

Review Overview

Bild (4K)
Ljud (DTS:X)

73

About Marcus Persson

En ständigt kaffedrickande, välartikulerad hedning från den sydskånska tundran med en brinnande passion för obskyra filmer, hifi, analog media, och whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.