House of Cards

Den seglade upp som ett stort ”Ahaa!” på streamingsajten Netflix under januari månad. En serie om politik och maktspel. I huvudrollen Kevin Spacey och i registolen David Fincher. Första säsongen finns att se i sin helhet tack vare det nya sättet att producera och en andra säsong är redan planerad.

house1

Ja, det är inte dumt att vara intresserad av film och tv just nu. Det är ordentligt med marknadsföring bland streamingsajter som för olika månadsbelopp och fria månader försöker få tittare att gå med och njuta av gammalt och nytt. Sajten Netflix har tagit det intressanta initiativet att själva producera serier. Först ut var Lilyhammer med Steve Van Zandt i huvudrollen och nu är det dags för House of Cards som hade sin premiär direkt på Netflix den första februari i år. 13 episoder om kongressledamoten Francis Underwood, spelad av Kevin Spacey. En brittisk förlaga existerar sedan tidigare och även en roman, men det andas trots det knappast remake om House of Cards. Snarare en känsla av ”Wow!”.

Det där med David Fincher kanske retar upp någon som är vän av klassisk ordning. Faktum är att Fincher regisserat två avsnitt och jag kan inte med gott samvete säga att jag skulle kunna plocka ut dem enkelt, men när jag nu vet vilka det är, känns det kanske ändå som att det bor en extra bra känsla i hans avsnitt. Serien är dock väldigt jämn och för dig som gillar politiska serier är det här en riktig höjdare.

Handlingen i House of Cards är en klassisk berättelse om uppgång och fall, åtminstone i kulisserna. När vi som tittare kommer in i handlingen har Francis Underwood blivit blåst på et löfte från den nye presidenten och han tar därför tillfället i akt att göra allt han kan för att sockra sin egen väg och salta de andras. Balansen mellan sött och salt verkar han ha med sig sedan lång tid tillbaka, och jag sitter flera gånger och funderar över hur han var som ung. Francis Underwood är nämligen oerhört skicklig som politiker. Han gör saker som är oerhört känslokalla, men lyckas vid flera tillfällen beröra, dock aldrig utan egen vinning. Någonstans finns en känsla av medlidande, men den är djupt begraven även om hans fru Claire (Robin Wright) då och då lyckas tränga igenom.

house2

Det fina med House of Cards är att Kevin Spacey så skickligt mejslat fram Francis Underwood. Det finns många bottnar i karaktären och Kevin Spaceys känsla och minspel kommer helt till sin rätt. Han säger repliker på bästa sätt och han får varje nyans att märkas. Detta utan att göra Francis till en skitstövel. Även om hans handlingar många gånger kan kännas främmande då de spelar ut människor mot varandra, är det alltid nära att förstå varför han gör de val han gör. Han spelar ett spel i en värld där alla spelar ett spel och där varje person han lyckas överträffa inte vill något annat än att överträffa honom. Alla ser om sitt hus, men Francis Underwood lyckas bevisa att han äger byggnaden.

Är det då enbart Kevin Spacey som gör serien sevärd? Nix flix (host…), han är i gott sällskap av nämnda Robin Wright som är lika slug hon, samt av Kate Mara i rollen som journalisten och bloggerskan Zoe Barnes. De lyckas alla göra intressanta karaktärer som berikar serien och där finns förhoppningsvis delarna som kommer att göra House of Cards lyckad även i framtiden. Nämnas bör också Michael Kelly som spelar Francis kollega Doug Stamper, samt duktiga skådisar som Kristen Connolly och Corey Stoll med flera. Det är helt enkelt en sådan serie som inte har några svaga personer, varken i rollistan eller som personer i serien. Även det kommer att vara avgörande för seriens framtid, för det kommer verkligen att handla om att hålla nerven vid liv och att manuset fortsätter vara svart, hårt och lättillgängligt.

House of Cards är för dig som älskar intriger och adrenalinpåverkat drama. Det är inte Vita Huset. Det finns inte den finstämda klang som den serien innehåller. Här är det hårt och brutalt, men samtidigt ärligt och lätt att se. Inte för lätt och förhoppningsvis klarar man av den balansgången. Dessutom är det med Kevin Spacey som här gör en fantastisk roll tillsammans med en absolut glänsande ensemble.

 

About Mikael Maad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.