Hook (4K UHD)

Som 80-talist är min relation till Spielbergs Hook en bekantskap som började i tidig ålder. Huruvida jag såg filmen på vhs eller på någon tv-kanal kan jag inte minnas. Vad jag kommer ihåg är att jag tyckte att Dustin Hoffmans porträtt av Hook var väldigt otäck. Även att det var spännande att få se en mer vuxen version av Peter Pan där titelkaraktären vuxit upp. När filmen nu släppts i 4k var det med stor nyfikenhet som jag återbesökte Neverland för att se om äventyret fortfarande kunde dra med mig.

Peter (Robin Williams) har vuxit upp och han har blivit något som han som ung nog aldrig hade kunnat föreställa sig. En alldeles för upptagen affärsman som försummar relationen med sina egna barn. Det krävs en resa till London och att Peters barn kidnappas för att han skall inse att han en gång var någon annan. Det krävs att denna gråa affärspamp hittar sitt unga jag för att han skall kunna återvända hem med sina barn. Men framförallt krävs det att Peter Pan tror på sig själv och att han lyckas besegra kapten Hook (Dustin Hoffman) en gång för alla.

Det är omöjligt för mig att hålla mig objektiv när jag ser denna filmen. Å ena sidan är Spielbergs temposkiftningar riktigt märkliga, filmen alldeles för lång och Julia Roberts riktigt usel som Tinkerbell. Samtidigt är John Williams soundtrack fruktansvärt mysigt och filmen har flera minnesvärda scener. Pans middag med barnen i Neverland, interaktionerna mellan Hook och Smee och barnens olika misslyckade försök att få sin fars bekräftelse samt många många fler. Kanske krävs det att man har vuxit upp med filmen för att magin skall fungera på en?

Robin Williams, Dustin Hoffman och John Williams är tre namn som skall räcka att nämna för att få vilken filmintresserad som helst att bli intresserad. Med Hook lyckades Spielberg med konststycket att göra en uppföljare till en tidlös klassiker som stundtals är riktigt underhållande och som dessutom kan stå på egna ben. Hoffman och Williams tog bevisligen sina roller på stort allvar och lyckas nästan lyfta den unga obeprövade skådespelarensemblen. Detta är en kärleksfull saga för alla åldrar och en film som håller över förväntan.

Utgåva:
Jämfört med versionen jag såg någon gång på nittiotalet, är denna 4k-utgåva som att återuppleva filmen för första gången. Denna nyinskanning av Hook, i 4k-upplösning, är fantastisk. Färgerna och skärpan är i största utsträckning alldeles utmärkt. Det finns undantag när bilden ser lite suddig ut, detta beror dock snarare på hur filmen är inspelad. Utgåvan levereras med Dolby Atmos-spår som är mer än godkänt, det glänser särskilt när handlingen tagit oss till Neverland. Utgåvan levereras även med elva borttagna scener som inte har släppts förut. Om du är ett fan av Hook bör du se till att få tag på denna utgåvan. Detta är det bästa tillgängliga sättet att se filmen.

Fotnot: 4K-utgåvan släpptes december 2018.

Som 80-talist är min relation till Spielbergs Hook en bekantskap som började i tidig ålder. Huruvida jag såg filmen på vhs eller på någon tv-kanal kan jag inte minnas. Vad jag kommer ihåg är att jag tyckte att Dustin Hoffmans porträtt av Hook var väldigt otäck. Även att det var spännande att få se en mer vuxen version av Peter Pan där titelkaraktären vuxit upp. När filmen nu släppts i 4k var det med stor nyfikenhet som jag återbesökte Neverland för att se om äventyret fortfarande kunde dra med mig. Peter (Robin Williams) har vuxit upp och han har blivit något som han som…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.