Holy Rollers

Sam Gold (Jesse Eisenberg) är en ung hassidisk jude i Brooklyn som har hela sin framtid utstakad för sig. Hans framtidsplaner är att bli rabbi och vid sidan om studierna hjälper han sin far i dennes tygaffär. Familjen är också sysselsatt med att hitta en lämplig hustru åt Samuel och det verkar som att det kan bli en flicka som han är förtjust i, så hans liv rullar på i de utstakade spåren. Det är bara en sak som stör honom en aning och det är att familjen har det lite dåligt ställt med pengar och samtidigt tycker att det är något fult att vilja ha mer. Så när han får ett erbjudande av en granne om att tjäna pengar på att smuggla ”mediciner” från Europa så hoppar han på och blir snart indragen i en avancerad drogsmugglarliga.

Holy Rollers sägs i eftertexterna bygga på en sann historia och det är jag beredd att köpa. Hade detta varit påhittat hade genren istället varit komedi då förutsättningarna är tillräcklig absurda. Men nu är det ett drama på ett lite vardagligt och anspråkslöst vis som trots att det handlar om kriminella verksamheter, undviker det hotfulla eller spännande. Den här vardagligheten gör att filmen ändå blir ganska trovärdig även om det är lite svårt att köpa Samuels initiala naivitet. Att olyckliga omständigheter med familjen gör att han sedan borrar sig djupare in i den kriminella verksamheten är lättare att förstå. Hans ungdom, kombinerat med hans, av familjen, oönskade ambition samt komplikationerna med äktenskapsförhandlingarna gör att han känner sig försmådd och utanför. Det kan mycket väl vara nog för att putta en människa av A-typ över kanten.

Jag är svag för bra miljöer och det ska erkännas att jag emellanåt kan tycka bättre om filmer än vad de förtjänar helt enkelt därför att man placerat i historien på en plats som dryper av atmosfär och geografisk känsla. Den här filmen är märkligt schizofren i det fallet. Man har en del riktigt fina utomhusscener som tagits i New York och Brooklyn men sedan ska man klämma in Amsterdam och Manhattans nattklubbar i budgeten också. Något som inte låter sig göras, varpå man förlagt de scenerna till en studio och i händerna på en ganska medioker scenograf. Resultatet är att det inte är helt lätt att hålla reda på när man är i Amseterdam eller New York, eller vem som är var. Det ska sägas att man har klippt in lite stockfootage av kanaler och red light district för att visa att man är Europa, men man verkade inte ha råd att använda detta mer än en gång.

Trots den ibland förekommande förvirringen angående vissa sceners geografiska förhållande till handlingen så tycker jag inte att det är en helt oäven film. Om man gillar det lite lågmälda draget så finns det en del att tycka om. Filmen är inte alltför lång och det fångar in den här ganska enkla historien på ett precist sätt vilket ger den ett stadigt tempo utan att forcera handlingen. Dessutom gillar jag många av skådespelarna vilka, förutom Jesse Eisenberg i huvudrollen, mest har gjort småroller tidigare. Filmen är rakt igenom välspelad på ett lågmält sätt och Eisenberg i huvudrollen fungerar riktigt bra. Dialogen fungerar också riktigt bra och känns enkel, nedtonad och trovärdig.

Filmens problem, förutom ovan nämnda geografiska förvirring, är framför allt att den är så förutsägbar. Trots att det bygger på en sann historia och trots att upplägget är så originellt så är historiens själva kärna en berättelse som berättats tusentals gånger och alltid på ungefär samma sätt. Holy Rollers tillför inget nytt och är lite för lättviktig för att märkas i mängden. Detta gör det till en film som är helt OK på många sätt, med en del positiva sidor, men som i grund och botten inte ger något utöver en stunds sympatiskt och välgjort tidsfördriv.

About Maria Nystrom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.