Hitta Doris

Att göra uppföljare på tidigare framgångar kan vara både en genväg och lite vanskligt. Dels finns det risken att det som gillades då inte gillas nu, men å andra sidan så riktar det ju ljuset automatiskt mot den nya filmen.

hittad-02

Disney och Pixar har testat det förr. Detta har lyckats bra med Toy story där alla tre delarna är mycket bra. Lite sämre med Monsters inc, där uppföljaren är betydligt plattare men inte dålig och riktigt dåligt med Bilar, där uppföljaren är usel. Det som gjorde den sistnämnda till en flopp är att man i uppföljaren valde att sätta den mest enerverande karaktären i centrum (=Bärgarn).  När nu Hitta Nemo får en uppföljare så gör man samma sak, man tar karaktären Doris. Den varmhjärtade fisken utan närminne som hjälper till att hitta Nemo i den första filmen.

 

Storyn är enkel. Doris som fortfarande har ett närminne som är tämligen dåligt, har också ett långtidsminne som är lite skraltigt. Det finns dock flashar av minnen från barndomen och hennes uppväxt med föräldrar. Doris bestämmer sig för att hitta föräldrarna utifrån dessa spridda minnen och Nemo och Marvin hjälper halvt ofrivilligt till. Spåren leder till ett stort akvarium. Alltså inte en glasbalja som man har hemma utan en vattendjurpark vi d kusten. Där är Doris född och där finns hennes föräldrar.

hitta_doris-03

Hitta Nemo är en av Disney/Pixars fullträffar och Hitta Doris är en om inte helt perfekt så ändå väl godkänd uppföljare. Jag var lite orolig eftersom Doris i Hitta Nemo var nästan lika enerverande som Bärgarn i Bilar och att det kanske skulle göra även denna uppföljare till ett magplask. Men nej, det blir det inte det blir en underhållande och småputtrigt gullig film, som visserligen inte når upp till den första filmen, men som ändå håller. Och Doris är inte lika enerverande som jag minns henne heller.

 

Pixars animationer är givetvis av yppersta klass och vill man imponeras ytterligare av hur trollkarlarna och trollkvinnorna på Pixar trollar liv i pixlar finns det i extramaterialet en liten film (Piper) som bör ses.

 

© Disney på alla bilder

Att göra uppföljare på tidigare framgångar kan vara både en genväg och lite vanskligt. Dels finns det risken att det som gillades då inte gillas nu, men å andra sidan så riktar det ju ljuset automatiskt mot den nya filmen. Disney och Pixar har testat det förr. Detta har lyckats bra med Toy story där alla tre delarna är mycket bra. Lite sämre med Monsters inc, där uppföljaren är betydligt plattare men inte dålig och riktigt dåligt med Bilar, där uppföljaren är usel. Det som gjorde den sistnämnda till en flopp är att man i uppföljaren valde att sätta den…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.