His Dark Materials

I måndags hade HBOs och BBCs samproduktion His Dark Materials premiär. I vanlig ordning kommer de visas ett avsnitt i veckan, och två säsonger med sammanlagt 16 avsnitt är redan planerade. Vi har sett första avsnittet och vill dela med oss om vad vi tycker. Serien är baserad på Philip Pullmans populära fantasytrilogi med romanerna; Northern Lights (1995) (The Golden Compass i USA), The Subtle Knife (1997) och The Amber Spyglass (2000). En filmatisering har tidigare gjorts av Northern Lights, The Golden Compass som kom 2007.

Serien inleds med följande meningar som jag tycker förklarar bakgrunden bra: ”This story starts in another world. One that is both like, and unlike, your own. Here, a human soul takes the physical form of an animal, known as a daemon. The relationship between a human and daemon is sacred. This world has been controlled for centuries by the all powerful Magisterium. Except in the wilderness of the North, where the witches whisper of a prophecy. A prophecy of a child with a great destiny. During the Great Flood, this child was brought to Oxford.”

I serien får vi följa föräldralösa Lyra Belaqua, som lämnas på Jordan College som spädbarn för att hållas i säkerhet. 12 år senare möter vi en levnadsglad tjej som springer runt på skolan med sin bästa vän Roger och hennes dæmon Pan. Platsen hon bor på heter Oxford, miljön i serien påminner om Storbritannien på tidigt 1900-tal men med vissa moderniteter som påminner mer om nutiden.

Fredrik tycker att:
BBCs och HBOs His Dark Materials andas hög standard och ambition. Till skillnad från den tidigare filmatiseringen har produktionen hittat en trovärdig Lyra i Dafne Keen. Även McAvoy känns mer rätt som Lord Asriel än Daniel Craig. Valet av inspelningsplatser känns genomtänkt och världen känns mer levande genom det. I första avsnittet presenteras vi delvis för premisserna men vart berättelsen skall ta vägen är fortsatt dolt i dunkel. Tyvärr har jag sett filmen och vet vad som kommer att hända till en början men första avsnittet har väckt mitt intresse och jag kommer fortsätta att följa denna säsongen under hösten och vintern.

Angela tycker att:
His Dark Materials är en riktigt intressant historia, som gör mig nyfiken på att se mer. Jag tror att det kan bli en fantastisk saga att följa, jag har inte sett filmen eller läst böckerna så jag har ingen aning om vad som väntar. Det är massor av intressanta karaktärer som jag vill veta mer om. Mitt enda minus än så länge är att det var lite svårt att hänga med, vilka är dessa karaktärer, vilken funktion har dom, hur fungerar denna världen, vart ska dom? Jag hade kanske velat ha lite mer bakgrundsinformation, men jag är säker på att det ger sig. Har du missat trailern, den kommer här:

Bilder © BBC/HBO

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.