Hinterland – Säsong 1

hinterland4När TV-serien Hinterland spelades in i Wales gjorde man det två gånger, en gång på engelska och en gång på kymriska.

Att Hinterland är TV-noir i Wales, med tydliga blickar mot Wallander och Brottet/The Killing, hymlas det inte om. I fyra filmer om 90 minuter får vi följa en utredningsgrupp på polisen i Aberystwyth som leds av Tom Mathias (Richard Harrington). Även om det finns tydliga drag av Scandi-noir kan jag även se likheter med The Fall, Happy Valley och Broadchurch.hinterland1

Mathias är, precis som med så många andra detektiver i i den här genren, sargad av något i det förflutna och söker någon form av förlåtelse. Han är intensiv och letar hela tiden sanningen i bottnen av alla lögner. Mathias påverkas av det han utreder vilket sliter på vilken människa som helst. Brottens brutalitet och ibland meningslöshet tär på honom. I varje upptäckt finns en ondska och ett uppsåt som släpar med. Baksidan av det vackra med mänskligheten.

Hinterland behandlar ett fall per avsnitt och den dramatiska Walesiska naturen är ett självklart element att använda för att berätta om ond bråd död. Den är dock mer än så, landskapet är givetvis vackert men även hemlighetsfullt och strängt vilket gör att det blir sin egen karaktär. Det är en plats i Wales som tidigare inte använts för film. Delar av naturen känns bortglömd och trolsk och det är inte underligt att tankarna far iväg mot mytologi. Hinterland heter Y Gwyll på kymriska (walesiska) vilket även betyder dunkel eller skymning.hinterland6

Första avsnittet, Devil’s Bridge, introduceras Tom Mathias till sitt nya jobb och gruppen han ska leda. Ett bloddränkt badrum och avsaknaden av kroppen efter den 64 år gamla gudfruktiga Helen Jenkins är allt Mathias har att gå på. Spåren leder till ett före detta barnhem som ligger vid en ravin där djävulsbron leder till andra sidan.

Andra avsnittet, Night Music, hittas kroppen efter Idris Williams på en enslig bondgård. En enstöring i bergen som inte har någon kontakt med omvärlden. Ett foto med en suddig siluett är det enda att gå på.hinterland2

Tredje avsnittet, Penwyllt, förs Mathias till den ensliga byn Penwylt där kroppen av en ung lärare hittas i de mörka djupen av ett vattenfyllt dagbrott. Utredningen suger in gruppen i hjärtat av ett sammanflätat samhälle där hemligheter och vänskap hålls.

Fjärde och sista filmen, The Girl in the Water, hittar två barn kroppen en ung vacker kvinna i en röd klänning på ett kärr i samhället Borth. Mördaren har arrangerat kroppen på ett spöklikt vackert sätt. Mathias drivs till gränsen både privat och professionellt i jakten på mördaren.hinterland3

Vilken kriminalserie har inte ett dramatiskt landskap, en icke fungerande detektiv, ett speciellt soundtrack och brutala mord, kanske vän av ordning undrar? Hela TV noir-genren är fylld med klichéer och det är något vi helt enkelt får acceptera, men det viktigaste är hur de används. I Hinterland ligger styrkan otvetydigt i mytologin och det dramatiska landskapet. Brotten, med landskapen som fond eller kollaboratör, får per automatik hemlighetsfulla drag, När kymriskan kommer med i form av skyltar och dialog bygger det på det mystiska och okända. Lägg därtill genomarbetade karaktärer, gediget skådespel, genomtänkte manus och väldigt vackert foto – ja då är det inte underligt varför Hinterland blir väldigt intressant och bra.hinterland5

Till min stora glädje kommer en andra säsong att spelas in och sändas under 2015. Något att verkligen se fram mot. Under tiden ska du leta redan på säsong ett och se den. Våra Danska, Norska och Finska grannar har haft förmånen att se serien under vår och höst, men tyvärr inget på horisonten för Sverige ännu.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

3 comments

  1. Mycket välskriven recension och dessutom blev jag toksugen på att
    se serien. Tackar!

  2. Har nu sett det första avsnittet och insett att av vad jag såg så var detta inte alls lika bra som många andra kriminalserier både sett till handling och karaktärer.

    Denna serien får därmed inte mer av min tid så det bli inga fler avsnitt från min sida och jag rekommenderar att man väljer serier, nämnda i recensionen som ”Brottet”, ”The Killing”, ”The Fall” eller ”Broadchurch” före detta.

  3. Ännu en bra serie från UK! Snyggt foto, bra manus, fina skådespelarinsatserna. Det Walesiska landskapet ger en fantastisk atmosfär åt denna serie. Ser fram emot säsong två!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.