Himmel över Flogsta

Någonstans i ett diffust land mellan diskbänksrealistisk dokumentär och fiktion befinner sig Viktor Johansson i sin film Himmel över Flogsta. På något sätt tar den vid där Viktors förra film Under Gottsunda slutade eller så gör den inte det.

image

För det finns egentligen inget som knyter ihop filmerna förutom berättarstilen och kontexten. Miljön är återigen en förort utanför en storstad. Storstaden är Uppsala, vilket i de flesta andra länder skulle betraktas som en mindre stad. Flogsta är på sätt och vis en förort. Lärdomstaden Uppsala med sina horder av studenter har befolkat Flogsta. Gottsunda är också en förort till Uppsala, men med lite annan sammansättning av invånare.

Precis som i Under Gottsunda får vi träffa ett antal personer, med olika levnadsöden, drömmar och problem. De är alla utan namn och ibland också utan kontext. Vissa karaktärer är inte ens med i filmen, men spelar ändå en roll. Ibland är de intressanta och ibland mest surrealistiska. Eftersom filmen ger ett dokumentärliknande intryck är det svårt att skilja på vad som bara är filmat och vad som är manus och  påhittat.

Viktor Johansson är en intressant oberoende filmskapare som på något sätt tar sig under skinnet på tittaren, men som samtidigt i mitt tycke inte riktigt lyckas knyta ihop säcken här. Frågan är vad lite mer budget hade gjort?

 

 

Någonstans i ett diffust land mellan diskbänksrealistisk dokumentär och fiktion befinner sig Viktor Johansson i sin film Himmel över Flogsta. På något sätt tar den vid där Viktors förra film Under Gottsunda slutade eller så gör den inte det. För det finns egentligen inget som knyter ihop filmerna förutom berättarstilen och kontexten. Miljön är återigen en förort utanför en storstad. Storstaden är Uppsala, vilket i de flesta andra länder skulle betraktas som en mindre stad. Flogsta är på sätt och vis en förort. Lärdomstaden Uppsala med sina horder av studenter har befolkat Flogsta. Gottsunda är också en förort till Uppsala,…

Review Overview

Betyg

50

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.