Hidden Figures 4K

Det finns så många viktiga, coola och briljanta människor som på grund av sin etnicitet, kön eller klass blivit raderade eller förminskade i historieböckerna i förmån för den vita privilegierade mannen. Så att se Hidden Figures, en berättelse som lyfter tre afroamerikanska kvinnor som jobbade för NASA under tidig 60-tal är ett måste.

I Hidden Figures (eller Dolda Tillgångar som den heter på svenska) får vi alltså höra den sanna historian om de tre kvinnorna Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson som jobbade och slet varje dag på bottenskrapet av NASA och helt enkelt räknade siffror. Men sakta men säkert så klättrar de upp i näringskedjan och tar sig både förbi både de patriarkala strukturerna och den strukturella rasismen för att så småningom bli oumbärliga. Och visst är det fantastiskt att få se Katherines näst intill omänskligt precisa matematiska beräkningar bli avgörande för astronauten John Glenns omloppsfärd kring jorden, att se Dorothy smyga sig in i programmeringsrummet, och i smyg lära sig att programmera de första IBM datorerna bättre än någon annan och att se Mary bli den första svarta, kvinnliga ingenjören.

Som tidigare nämnt är året 1961 och i USA handlar allt just nu om att hinna före Soviet i tävlingen om månen. En epok och tid som går parallellt med en tid då segregationslagarna i USA var helt enkelt hemska. Så det blir en spännande krock när chefen Al Harrison i ett vredesutbrott river ner toalettskylten ”colored women” för att han blir trött på att förlora tid då Katherine (hans bästa matematiker) måste springa nästan en kilometer bort, till en annan byggnad för att uträtta sina behov.

Filmen har en starkt ensemble bestående av Mahershala Ali, Kevin Costner, Kirsten Dunst men det är med överlägsenhet som Taraji P. Henson (Katherine), Octavia Spencer (Dorothy) och  Janelle Monáe (Mary) som kammar hem filmen och lyser med en fantastisk närvaro, humor och allvar. Jag hoppas verkligen att få se alla dessa tre mer i stora filmer och stora roller framöver.

Hidden Figures är därmed en bra och viktig film att se, inte minst som en historielektion. Det är skönt att höra och se historier som berör andra grupper än de vi är vana vid. Lite, lite synd är det dock att filmen vid några få tillfällen sjabblas bort för att passa i den översentimentala Hollywoodmaskinen.

UHD utgåvan är bortsett från den magnifika 4K bilden och det grymma DST-HD Master Audio 7.1 så är den fullproppad med sevärt extramaterial så som kommentarer med regissören Theodore Melfi och Tarje P. Henson, en femdelad dokumentär om skapandet av filmen, borttagna scener och filmtrailers. Som du har en 4K spelare så kan denna version rekommenderas gott.

Det finns så många viktiga, coola och briljanta människor som på grund av sin etnicitet, kön eller klass blivit raderade eller förminskade i historieböckerna i förmån för den vita privilegierade mannen. Så att se Hidden Figures, en berättelse som lyfter tre afroamerikanska kvinnor som jobbade för NASA under tidig 60-tal är ett måste. I Hidden Figures (eller Dolda Tillgångar som den heter på svenska) får vi alltså höra den sanna historian om de tre kvinnorna Katherine Johnson, Dorothy Vaughan och Mary Jackson som jobbade och slet varje dag på bottenskrapet av NASA och helt enkelt räknade siffror. Men sakta men…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

88

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.