Herrar föredrar blondiner

Herrar föredrar blondiner är nog den mest kända av Marilyn Monroes alla filmer. Frågan är om den lever på gamla meriter eller håller än i dag. Filmen är en rätt banal kärleksberättelse med musikala inslag däribland ett framförande av den låt som Marilyn Monroe gjorde legendarisk – Diamonds Are a Girl’s Best Friend.

blondes3

Lorelei (Marilyn Monroe) har siktet inställt på att finna en rik man att gifta sig med och hon har en beundrare i Gus och de har förlovat sig. Detta uppskattas inte av Gus far som vill stoppa giftemålet. Han vill inte att sonen fångas av en blond showdansös som bara söker en rik man att gifta sig med. Lorelei och hennes bästa vän Dorothy (Jane Russel) åker på en kryssning till Paris utan Gus. En privatdetektiv skickad av Gus far följer dem på nära håll för att fånga Lorelei i dålig dager. Fadern hoppas därmed att Gus ska inse att han inte längre kan gifta sig med henne.

blondes8

Minns ni stormen om Tintin i Kongo förra året? Efter att ha sett denna film är jag faktiskt lite förundrad över att det inte stormar likadant kring släpp av filmer som Herrar föredrar blondiner. Blir man upprörd över tidstypiska skildringar av vissa etniska grupper borde man bli skogstokig när halva jordens befolkning skildras som de gör i denna film. Det är en extremt förlegad syn på manligt och kvinnligt som presenteras och Marilyn Monroe spelar den dumma blondinen som ofta missförstår eller inte förstår alls, men som ändå klarar sig vidare ur situationerna. Men det är kanske det som är det roliga, eller? ”Haha, titta den blåsta blondinen fick diamanten trots alla korkade saker hon sagt och gjort.”

GENTLEMEN_PREFER_BLONDES-3

Marilyns karaktär är verkligen inget sympatisk kvinnoporträtt. Hon är som sagt urtypen av en dum blondin (eller har jag missat att hon är hemskt bra på att manipulera sin omgivning med vilje?) Sedan har hon bara pengar i sikte. Hon flirtar hemskt gärna med den skruttigaste gifta gubbe som finns bara för att han visar sig vara ägare av en diamantgruva. Som tur var är Jane Russells karaktär Dorothy ett fördelaktigare porträtt och hon är den smarta och kunniga kvinnan som är männens överlägsen som oftast. Andra kvinnor i filmen är antingen gamla surtanter eller så har de någon fånig hatt som gör det svårt att se hur de ser ut. Det är uppenbart att det är de två skönheterna som ska äga duken.

blondes6

Viss film åldras inte bra och den blir i bästa fall ett dokument över den tid då de skapades. Herrar föredrar blondiner är en typisk sådan film. Jag kan endast rekommendera er att se denna film som ett studium av förlegade könsroller eller om ni är toksålda på blondiner som Marilyn Monroe.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

One comment

  1. Jag skulle nog vilja påstå att ”I hetaste laget” är Marilyn Monroes mest kända film, och på goda grunder eftersom den är betydligt bättre än ”Herrar föredrar blondiner”. Sedan har vi ju ”Flickan ovanpå” (The Seven Year Itch) som kanske inte är lika känd till namnet men som innehåller Marilyns definitivt mest kända scen.

    Annars kan jag väl bara hålla med om att det här inte är någon bra film, även om jag kanske är toksåld på blondiner…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.