Herr Peabody och Sherman

peabody-sherman 004

Så rätt, men ändå lite fel….

Ja, så är det. Herr Peabody och Sherman är egentligen helt rätt ute. Man berättar om relationer, relationer mellan vuxna och barn, mellan barn och barn mellan husdjur och barn och mellan vuxna och vuxna. Man placerar ut värderingar och ger oss historien. Men det hela blir ändå fel i slutändan. Inte helt fel, men det känns som om det är något som saknas.

peabody-sherman 003
Om det hela beror på att jag inte är den tilltänkta målgruppen, eller att jag inte har någon relation till grundfigurerna trots att jag är så pass gammal att det tecknade utbudet var så pass litet att till och med den animerade ingressen till Anslagstavlan på Sveriges Television var så pass lockande att jag nästan slaviskt följde det lilla samhällsupplysande programmet trots att jag förmodligen inte alls begrep den samhällsinformation som framfördes där. Eller så är det så pass enkelt att kontexten i Herr Peabody och Sherman är för amerikansk för att falla mig på läppen.

peabody-sherman 002
Det är synd, för i sig har filmen en allmänbildande effekt. I tidsmaskinen Wabak så kan man nämligen åka till valfri del av historien och delta i valfritt historiskt skede. Något som på ett lekfullt sätt skulle kunna vara allmänbildande. Dessutom är det lite moralskapande genom att visa att det inte är vad man är som förälder som är det viktiga utan hur man är. Peabody är en übersmart hund och Sherman är hans adopterade son. Sherman är människa. Både Sherman och Peabody är animerade. Dessutom är den så pass snyggt animerad som man kan begära av en modern produktion. Den är animerad på det där sättet där man tydligt ser att det är animerat. Jag gillar det.
Problemet blir att det man vill visa tyvärr inte känns igen av mig. Självklart så begriper jag, eftersom jag inte är helt ovetande att amerikanska presidenter har en stor inverkan på historien, men för mig som svensk är de ganska ointressanta. Det är mig helt likgiltigt ifall Washington fällde ett plommon- eller körsbärsträd. Jag känner inte heller igen mig i uppdelningen mellan rena nördar och de övriga i skolmatsalen. Om det beror på att jag var en nörd eller en tuffing vet jag inte eftersom jag inte alls känner igen matsalsproblemet som är upprinnelsen till filmens plot. Det enda jag kommer ihåg från min skolmatsal är en hemsk mattant som hette Rut. Men så var det heller aldrig aktuellt för mig att ha med mig en tonfiskmacka eller jordnötssmörs dito för att äta i matsalen. Vi fick maten brutalt presenterad på tallriken av en grymt leende Rut som slevade på mat helt utan att fråga om vi ville ha eller hur mycket vi ville ha. Sedan satt vi vid bord i bokstavsordning. Ingen möjlighet att vara tuff eller tönt i klunga. Om nu inte alfabetet spelat ett spratt med oss. Men då fanns ju alltid Rut där. Och nåde dig ifall du inte ätit upp det Rut öst på, då var det bara att vända, för Rut stod och kollade. Nu ska vi inte skylla allt ont på Rut och vi ska definitivt inte dissa Herr Peabody och Sherman enkom på mina traumatiska upplevelser från en matsal på en byskola på den svenska landsbygden på sjuttiotalet.

peabody-sherman 001
Nu när jag öst ur mig detta så kan man fundera om jag hatar filmen? Nej, det gör jag inte för den är samtidigt underhållande och smart. Detta hade helt klart kunnat vara en fullpoängare i genren utan ovanstående brister och det är kanske det som gör mig lite frustrerad. Den är dessutom snyggt animerad och har ett bra tempo. Att det hela har tidsreseparadoxer i sig kan jag köpa och det är ju på något sätt hela grejen med filmen också. Detta passar förmodligen de som när de var några år yngre tittade på Musses klubbhus och Young Einsteins.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.