Hereditary

Hereditary är en skräckfilm av Ari Aster med Toni Colette och Alex Wolff i huvudrollerna. Den handlar om en familj vars gränser testas efter mormodern avlider och lämnar efter sig ett demoniskt arv. 

Foto: Reid Chavis

Annie är en konstnär som gör realistiska dockhus och bor tillsammans med sin man Steve samt barnen Peter och Charlie i ett arkitektoniskt drömhus i skogen. Hennes mamma har precis gått bort och familjen hanterar det på vilt skilda sätt: Annie, som hade en problematisk relation med sin mamma, deltar i en ideell stödgrupp för att hantera sina undertryckta känslor medan Charlie, som hade en nära relation med sin farmor, skapar obehagliga leksaker och skär huvudet av diverse ting. Vad som redan är en dysfunktionell familj förvärras när ett av barnen dör i en olycka orsakat av det andra. Annie tackar i sin desperation ja till hjälp från en okänd kvinna i stödgruppen och övertalar sin familj att försöka kontakta barnet på andra sidan.
Alla som sett en skräckfilm vet vilken dum idé det är och även i Hereditary är det början på en serie av eskalerande händelser som slutar allt annat än väl.  

Foto: PalmStar Media

Hereditary är inte en klassisk skräckfilm, snarare en kombination av olika genrer: mystik, psykologisk thriller och familjedrama. Skräcktonen finns absolut där filmen igenom men förutom under slutscenerna kommer du inte att hoppa till. Istället är det ett krypande obehag som följer dig filmen genom. Precis som karaktärerna själva vet du inte riktigt vad du ska tro eller vad som faktiskt är verkligt. Gränserna suddas ut mer och mer ju längre filmen går och slutar med vad som kan tolkas som både absolut klarhet och total förvirring. 

Foto: Alex Chavis

Tittaren får lära känna Peter och Annie genom deras komplexa mor och son-relation med all dess drama. Båda rollerna är otroligt välspelade och utan dessa mästerliga prestationer hade scenerna kunnat vara rentav löjliga. Istället är det som kryper in mest under skinnet just hur de porträtterar balansen mellan frisk och galen – eller snarare bristen på den. 

Slutet är fantastiskt – under den lilla scentid det får. Hereditary bygger genom hela filmens gång upp för ett enormt crescendo vilket inte ges utlopp för helt med så korta slutscener. Det makabra innehåll som varit filmens röda tråd snabbspolas igenom och får alldeles för lite utrymme i jämförelse med de känslomässiga scenerna vilket gör att vissa essentiella delar får inte sin fulla förklaring. Hereditary är definitivt en skräckfilm som ligger i framkant i genren men dessvärre gör slutet att den inte når sin fulla potential.

Foto: PalmStar Media

Hereditary är en välgjord skräckfilm som är väl värd att se – är du inte en van skräcktittare bör du dock göra det med sällskap.

Hereditary släpps på DVD och blu-ray i början av december.

Hereditary är en skräckfilm av Ari Aster med Toni Colette och Alex Wolff i huvudrollerna. Den handlar om en familj vars gränser testas efter mormodern avlider och lämnar efter sig ett demoniskt arv.  Annie är en konstnär som gör realistiska dockhus och bor tillsammans med sin man Steve samt barnen Peter och Charlie i ett arkitektoniskt drömhus i skogen. Hennes mamma har precis gått bort och familjen hanterar det på vilt skilda sätt: Annie, som hade en problematisk relation med sin mamma, deltar i en ideell stödgrupp för att hantera sina undertryckta känslor…

Review Overview

Betyg:

80

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.