Here Comes the Boom

Kevin James är en komiker och skådespelare som verkligen lämnat avtryck – på heltäckningsmattor, lermark eller varhelst regissören markerat att han ska stå och vara rolig. Men inte nu längre. För att tydligare visa sina skådespelarmuskler gjorde han sig nämligen av med över 30 kg skådespelarfett inför denna film.

Here comes the boom, Kevin James, Salma Hayek

Scott Voss (James) är skoltrött, vilket är ett problem om man arbetar som biologilärare. Vanligtvis är han totalt avtrubbad även när det gäller förändringar på skolan, men när musikundervisningen ska läggas ned, känner han ett behov av att göra någonting. Både musikläraren Marty (Henry Winkler) och skolsyster Bella (Salma Hayek), Scotts drömkvinna, är mycket imponerande av hans initiativ men Scott har ingen riktig aning om hur han ska samla in de nödvändiga finanserna. När Scott på en kvällskurs han leder träffar före detta MMA-fightern Niko (Bas Rutten) går det upp ett ljus för honom. Då han var en hyfsad brottare som ung, varför skulle han inte kunna bli en hyfsad MMA-fighter som 42-åring? Jakten mot en UFC-match och en förlust värd 10 000 dollar kan börja.

Here comes the boom, Kevin James

Om du är på intressenivån att du inte vet att MMA står för Mixed Martial Arts kan du sluta skratta åt namnet Bas Rutten nu. Det är inget fel att skratta, när jag först hörde den holländske UFC-mästarens namn tyckte jag också det var väldigt kul och jag får erkänna att jag småfnissade under förtexterna även här. Jag tänker på ett rockband som inte alls får till ljudet under sin soundcheck. Om det inte vore för det märkliga förnamnet hade jag kanske accepterat Rutten som ett holländskt efternamn – det räcker ju att se laguppställningen till en fotbollsmatch för att bli underhållen. Men just att förnamnet är Bas och inte Baz eller något annat som är svårare att ta på, gör Bas Rutten till ett ovanligt roligt namn. Att han spelar som en 93 kilos barnskådis som nästan inte fick någon roll trots Spielberg som efternamn, är förlåtet med det namnet.

Here comes the boom, Kevin James, Henry Winkler

Here Comes the Boom är producerad av Adam Sandlers bolag Happy Madison och det både märks och inte märks. Den är mysig och lättittad och folk kräks på varandra. Men det är också i det den skiljer sig, kräkscenen är den enda äckelhumor jag hittar i filmen. Visserligen näst intill den enda humorn också, men jag är så trött på trams att det är riktigt behagligt. Det är också så bisarrt att det blir skoj att Kevin James, visserligen som sagt i betydligt bättre form än vanligt, skulle ha en chans mot filmens Ken Dietrich. Denne spelas av den polske UFC-fightern Krzysztof Soszynski som ska ha en stor eloge för sin distans till sitt muskelösa helkroppstatuerade jag. Smolket i bägaren förutom att det inte är en särskilt bra film är att den också är ganska ful med sitt digitala foto. Allra värst är dock ett budskap från kampsportslobbyn som i alla fall jag läser in: MMA är inte så våldsamt utan passar hela familjen förutom flickor som ska hålla på med musik.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.