Helt hysteriskt – Ab Fab at 20

Edina och Patsy firar 20 år med tre specialavsnitt. De två första sändes runt jul och nyår för snart ett år sedan och det sista sändes i samband med OS-invigningen i somras. Med kan säga att BBC spred ut en halv säsong över ett halvår. Kanske för att tittarna skulle hinna glömma att Jennifer Saunders tappat lite av sin gnista.

Edina (seriens skapare och författare Jennifer Saunders) försöker fortfarande få fart på sin karriär och väninnan Patsy (Joanna Lumley) har i hemlighet börjat acceptera att hon gått igenom klimakteriet och festandet har lugnat ner sig. Edinas dotter Saffy är nysläppt från fängelset och flyttar hem till mammas otrygga hem. I utkanten finns som vanligt den namnlösa kleptomanen Mormor och Edinas assistent Bubble.

Jag vet inte när det var svensk TV-premiär för Helt hysteriskt men det var inte så länge sedan som 20 år. Enligt imdb ägde den svenska premiären rum 1994 och det låter något bättre. I första säsongen fyllde Edina 40 år och jag tyckte jag hade en evighet framför mig innan jag skulle nå en så hög ålder. 40 känns inte så avlägset längre. Om det finns någonting som heter vuxenuppväxt har jag haft den med Edina och Patsy. De första åren handlade mitt intresse för serien väldigt mycket om mitt eget hat för mode och trender, vilket det drivs med i serien, medan jag de senaste åren snarare har uppskattat den totala hänsynslösheten och livsnjutandet som de både damerna ägnar sig åt. Redan i det allra första avsnittet konstaterade Patsy att föräldraskap är en mardröm eftersom Edina måste tänka på någon annan än sig själv hela tiden. När vänner på Facebook skriver om hur de lever sina familjeliv börjar jag förstå Patsy.

Tyvärr blir mitt älskade ”Ab Fab” sämre för varje säsong och specialavsnitt som produceras. Jennifer Saunders förlitar sig helt på karaktärernas styrka och vår kunskap om dem och verkar inte längre anstränga sig för att skriva genialiska avsnitt som i de första tre säsongerna. Det har kommit många bra avsnitt efter det också men Ab Fab At 20 ligger under den tidigare lägsta nivån. Olympics är avsnittet som klarar sig bäst och påminner även mest om hur det brukade se ut. I både Identity och Job rusas det igenom en rad skämt som man många gånger har hört förr. Om klassiska skämt sprids ut över en säsong på sex avsnitt är det kanske okej, men när man trycker in så många klassiker på två specialare känner jag mig lite lurad. Det finns så många missade möjligheter i främst Identity där den ständige 39-åringen Patsy ska hämta ut sin pension. Detta klaras av på några minuter. Men givetvis finns det smått genialiska scener också. Edinas försök att prata danska och Bubbles beskrivning av det kungliga bröllopet är underbara ursäkter att gå tillbaka och se avsnitten fler gånger.

Ofta vinner Helt hysteriskt på att man ser om avsnitten men eftersom jag är vuxen nu ser jag sällan om serier. Givetvis kommer de tidiga avsnitten alltid att betyda mer för mig eftersom jag tittade på dem dagligen under vissa perioder. Det är omöjligt för nya avsnitt att konkurrera med detta. Jag hoppas att den utlovade långfilmen äntligen blir av de kommande åren och att den bjuder på någonting nytt.

Edina och Patsy firar 20 år med tre specialavsnitt. De två första sändes runt jul och nyår för snart ett år sedan och det sista sändes i samband med OS-invigningen i somras. Med kan säga att BBC spred ut en halv säsong över ett halvår. Kanske för att tittarna skulle hinna glömma att Jennifer Saunders tappat lite av sin gnista. Edina (seriens skapare och författare Jennifer Saunders) försöker fortfarande få fart på sin karriär och väninnan Patsy (Joanna Lumley) har i hemlighet börjat acceptera att hon gått igenom klimakteriet och festandet har lugnat ner sig. Edinas dotter Saffy är nysläppt…

Review Overview

Betyg

50

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.